7 april 2017

Dyslexiesoftware lang niet voor elk kind beschikbaar

 

Amper één leerling op de vier met dyslexie heeft vandaag via de school toegang tot voorleessoftware. Volgens minister Hilde Crevits (CD&V) is een oplossing in de maak.

Voorleessoftware helpt kinderen met woordblindheid om beter te functioneren op school. Via het computerprogramma kunnen ze luisteren naar hun leerboeken. Het voorziet ook een woordvoorspeller die hen helpt bij het spellen. "Die software is voor kinderen met dyslexie wat een bril is voor slechtziende leerlingen. Elk kind moet er dus een beroep op kunnen doen", zegt sp.a-parlementslid Katia Segers. Haar drie zonen hebben dyslexie. "Als we kinderen niet de nodige hulpmiddelen geven, dreigen kinderen met dyslexie een leerachterstand op te lopen of zelfs een diploma te missen."

Volgens Vlaams minister van onderwijs Crevits zijn er 4.858 softwarepakketten in omloop in het Vlaamse onderwijs. Maar de noden liggen hoger: 5 à 10% van de kinderen heeft volgens verschillende internationale onderzoeken en experts dyslexie of een andere leerstoornis. Omgerekend hebben 21.928 kinderen in het secundair onderwijs dyslexie. "Met andere woorden: zeker 17.000 kinderen vallen uit de boot", zegt Katia Segers. Veel ouders kopen de voorleessoftware zelf aan, maar daar hangt een prijskaartje van een kleine 400 euro aan. "En je moet sowieso al zelf een laptop voorzien. Als ouder tel je dus snel snel 800 euro neer", zegt Segers.

(IVDE)

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream