5 maart 2018

Eén op tien verlaat school zonder diploma in Limburg

 

Hasselt. Het aantal jongeren dat in Limburg de school verlaat zonder enig diploma is gestegen naar 10,3 procent of 913 jongeren. Dat blijkt uit het rapport over 'vroegtijdige schoolverlaters' van de onderwijsadministratie. In 2015 was dat nog 8,8 procent van de Limburgse jongeren. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) zegt dat jongeren verleid worden door de arbeidsmarkt.

Vroegtijdige schoolverlaters zijn jongeren tussen 18 en 25 jaar die het secundair onderwijs verlaten zonder diploma. De cijfers stijgen trouwens niet alleen in Limburg, op Vlaams-Brabant na is dat overal het geval. Vlaanderen zit nu aan 10,4 procent, in 2015 was dat 9,7 procent. Nochtans waren die cijfers sinds het eerste rapport van 2011 elk jaar aan het dalen. Toen zat Limburg bijvoorbeeld nog aan 11,3 procent.

“Onze economie doet het goed, en dat is positief. Maar dat betekent ook dat jongeren die nog geen diploma hebben in verleiding komen om sneller voor de arbeidsmarkt te kiezen”, zegt minister Crevits.

In Genk liggen de cijfers een stuk hoger dan het Limburgse gemiddelde: 15,8 procent van de leerlingen verliet hier in 2016 het onderwijs zonder diploma. Dat is ook hoger dan de 12,2 procent van 2015, maar nog altijd lager dan de alarmerende 20 procent van 2011. Deze cijfers gaan over de jongeren die in Genk wonen, niet over degenen die er schoollopen.

Hasselt doet het trouwens niet veel beter: hier verlaat 14 procent de schoolbanken zonder diploma, het hoogste cijfer sinds de start van dit onderzoek.

Beringen heeft met 15,1 procent zelfs bijna 5 procent meer schoolverlaters zonder diploma dan in 2015. Ook hier gaat het om het hoogste cijfer ooit.

Heusden-Zolder zit met 14,6 procent weer op het niveau van 2011, Houthalen-Helchteren met 15,5 procent zelfs bijna op het niveau van Genk. Maasmechelen scoort met 12,1 procent ook boven het gemiddelde.

De verschillen tussen de gemeenten zijn overigens erg groot. In Hamont-Achel gaat het om slechts 1,8 procent, in Lummen om 2,9 procent.

De grootste groep (54%) van de schoolverlaters zonder diploma in Vlaanderen komt uit het deeltijds beroepsonderwijs, in Genk is dat zelfs 64 procent. In Vlaanderen verlaat maar 2,5 procent van de leerlingen uit het ASO de school zonder diploma, in het BSO gaat het om 15,5 procent en in het TSO om 7 procent.

Liliana CASAGRANDE

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream