13 november 2007

Eerste deel Zuiderring Tielt over twee jaar klaar

 

Minister Crevits geeft start aanleg zuidoostelijke omleiding

Tielt heeft er jarenlang op moeten wachten. Er kwamen affiches met 'Zuiderring Nu', zwarte vlaggen en heel wat politiek lobbywerk aan te pas, maar gisteren werd het geduld beloond.

Vlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) gaf de eerste 'spadesteek' voor het eerste deel van de Zuiderring tussen de Deinzesteenweg en de Wakkensesteenweg. Een weg van amper 1.530 meter lang, maar van levensbelang voor een stad als Tielt met tussen de vijf- en zesduizend scholieren. Tielt wordt daarmee een stuk ontlast van het zwaar verkeer.

Hoewel aanvankelijk een ander tracé naar voren was geschoven, werd uiteindelijk (om de vallei van de Kapelrijbeek en de Poelbergsite maximaal te sparen) gekozen voor een aansluiting op de Wakkensesteenweg met de Seyntexlaan, waar een rotonde het verkeer in goede banen moet leiden. Aan de andere kant, op het kruispunt met de Deinzesteenweg en de Galgenveldstraat, komen verkeerslichten.

Dat het dossier zo'n moeilijke bevalling kende, had onder meer te maken met de ondertunneling van de spoorweg. Die werd vorig week aanbesteed, zodat de twee fasen van de werkzaamheden zonder vertraging onmiddellijk op mekaar kunnen aansluiten en de weg over twee jaar voltooid moet zijn. Minister Crevits spoorde zelfs aannemer Verkinderen uit Langemark aan om extra vaart achter de werkzaamheden te zetten. 'Misschien kan ik zo nog zelf de opening van de zuidoostelijke omleiding meemaken', grapte ze, verwijzend naar de Vlaamse verkiezingen in 2009.

Gezien de waterrijke ondergrond krijgt de rijweg een drainerende onderfundering in zand. De kruising van de nieuwe weg met de Mankemerriewegel wordt beveiligd met een verkeerseiland en wachtzones aan weerskanten, zodat fietsers veilig de ring kunnen dwarsen. Tegelijk zal een deel van de Deinzesteenweg tussen de Felix d'Hoopstraat en de Galgenveldstraat worden heraangelegd. In een later stadium komt er ook een zuidwestelijke tangent van zowat een kilometer tussen de N37 en de N399 om het verkeer van en naar Meulebeke uit het Tieltse stadscentrum te weren.

mty

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream