28 april 2017

Eindelijk akkoord over artsenquota

 

Vlaanderen is en blijft voorstander van de contingentering: door het aantal artsen te beperken voorkom je overconsumptie in de gezondheidszorg en houd je de gezondheidszorg betaalbaar. Daarom neemt Vlaanderen ook al 20 jaar zijn verantwoordelijkheid. Wij zorgen ervoor dat alle studenten die mogen starten ook de garantie hebben dat ze later als arts aan de slag kunnen.

De Franse gemeenschap neemt nu haar verantwoordelijkheid op : vanaf september organiseert men daar ook een examen vóór de start van de opleiding (en dus niet zoals vorig jaar aan het einde van het academiejaar).

In de toekomst zal het opgebouwde overtal aan Franstalige zijde geleidelijk worden afgebouwd door ze in mindering te brengen van het contingent. Langs Vlaamse kant is er dan weer ruimte om een duizendtal extra artsen op te leiden bovenop het toegekende contingent (de planningscommissie spreekt over 1.040 extra artsen in Vlaanderen). Niet allemaal tegelijk, maar gespreid over een lange periode (circa 15 jaar).

Dat minister De Block de studenten die nu gaan afstuderen een RIZIV-nummer geeft, daar heb ik alle begrip voor. Het is niet de schuld van die studenten dat zij destijds mochten starten aan hun opleiding. Je kunt hen daar nu niet voor straffen.

Dat engagement voor de al studerende artsen is er voor afstudeerjaar 2017 en wordt verder gezet tot 2020, maar steeds op voorwaarde dat de Franse Gemeenschap, net zoals de Vlaamse, een instroombeperking behoudt en dat die ook effectief werkt. Het is niet de bedoeling dat het probleem van vandaag zich over 6 jaar opnieuw voordoet. Beide gemeenschappen moeten zich houden aan hun contingent. Vlaanderen doet dat al 20 jaar.

 

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream