5 maart 2016

Extra personeel voor scholen met groeiend aantal anderstalige kleuters

 

Op voorstel van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits maakt de Vlaamse Regering ruim 1,2 miljoen euro extra vrij om bijkomend personeel aan te werven in scholen die het aantal anderstalige kleuters doorheen het jaar sterk zien groeien. Het extra personeel wordt volgend schooljaar ingezet om het Nederlands van die kleuters te versterken. Ook dit schooljaar hebben scholen bijkomende middelen gekregen voor de versterking van de kennis van het Nederlands.

Eind oktober heeft het Vlaams Parlement een decreet goedgekeurd voor scholen met een groeiend aantal anderstalige kleuters jonger dan 5 jaar. Scholen hebben dit schooljaar al samen 3 miljoen euro extra gekregen voor de versterking van het Nederlands van anderstalige kleuters.

Vandaag heeft de Vlaamse Regering ook middelen vastgelegd voor de initiatie en de versterking van het Nederlands van de anderstalige kinderen die tussen 1 februari en 1 juni 2016 hun stap naar de kleuterklas hebben gezet. Dat is nieuw. De maatregel is nodig omdat middelen voor het volgend schooljaar telkens worden toegekend op basis van het aantal leerlingen op 1 februari van het lopende schooljaar.

Volgens een prognose zullen er tussen 1 februari 2016 en 1 juni 2016 bijna 2500 anderstalige kleuters jonger dan 5 jaar bijkomen. Scholen krijgen daar volgend schooljaar extra personeel voor. Het gaat om een 30-tal voltijdse personeelsleden. Minister Crevits maakt daarvoor 1,2 miljoen euro vrij.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “Het is belangrijk dat kleuters het Nederlands goed beheersen. Taalkennis is één van de belangrijkste hefbomen voor een goede integratie. Omdat we weten dat er tussen februari en juni nog veel anderstalige kinderen in de kleuterklassen bijkomen, voorzien we voor volgend schooljaar extra personeel dat rond het stimuleren van de taal kan werken.”

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream