21 december 2017

Extra steun voor renovaties in onderwijs en cultuur

 

Onderwijs- en cultuurinstellingen krijgen van de Vlaamse regering geld voor klimaatmaatregelen. Daarvoor put ze uit het Vlaams Klimaatfonds.

De universiteiten en hogescholen krijgen bijna 12 miljoen euro om extra te investeren in energiebesparing. De subsidie bedraagt maximaal de helft van de investeringskosten van een renovatieproject. De Odisee-hogeschool in Dilbeek installeert een zonneboiler en de Vrije Universiteit Brussel plaatst zowel in Jette als in Etterbeek een warmtepomp. Samen leiden de goedgekeurde projecten tot 4.500 ton minder CO2-uitstoot, zegt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).

Ook de cultuursector krijgt een duwtje in de rug. Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) voorziet in 5 miljoen euro voor energieleningen om zonnepanelen en batterijopslag te plaatsen. Op grote cultuurhuizen en jeugdhuizen zullen dus ook zonnepanelen te zien zijn.

Daarnaast geeft Gatz via het Fonds voor Culturele Infrastructuur 3,2 miljoen euro aan energiezuinige projecten in cultuur- en jeugdgebouwen. Het gaat over nieuwe verwarmingsinstallaties, isolatie en een aansluiting op het warmtenet. Die maatregelen leiden jaarlijks tot een vermindering van de CO2-uitstoot met 790 ton.

Gatz en Crevits putten uit het Vlaams Klimaatfonds, dat wordt gespekt met de inkomsten uit de verkoop van emissierechten.

Tussen 2017 en 2019 heeft Vlaanderen recht op 326,2 miljoen euro. Dit najaar bleek dat de helft van de ministers haar deel van het potje voor klimaatacties nog niet had aangeroerd. Gatz was daar een van.

BARBARA MOENS

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream