23 april 2013

"Fietsbrug nog voor heraanleg Ring"

 

WEGEN EN VERKEER RAAMT KOSTPRIJS OP 4 MILJOEN EURO

Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) wil nog voor de start van de heraanleg van de Ring een fietsbrug bouwen ter hoogte van de H.Henneaulaan in Zaventem. Een fietsbrug over de snelweg zou een veilige oplossing zijn voor de duizenden fietsers die nu hun route onderbroken zien door de Brusselse Ring. Het Agentschap Wegen en Verkeer raamt de kostprijs voor de aanleg wel op 4 miljoen euro. Financiële alternatieven worden nog bekeken.

De brug situeert zich op de zogenaamde HST-fietsroute langs spoorlijn 36 tussen Leuven en Brussel. Die al grotendeels gerealiseerde HST-fietsroute is een van de 15 prioritaire fietsroutes die geselecteerd werden in het kader van het Fiets-GEN dat de Vlaamse rand op een snelle, veilige en comfortabele manier verbindt met Brussel. De route vertrekt aan het station van Leuven en loopt langs de stations van Leuven, Herent, Veltem, Erps-Kwerps, Kortenberg, Nossegem en Zaventem.

 

Erg in trek

 

De route is erg in trek. Via een teller registreerde de provincie meer dan een miljoen 'fietsbewegingen'. De meeste fietsers rijden tot in hartje Brussel of naar de luchthaven. Dertig procent fietst naar Leuven of een van de buurgemeenten.

 

Onderzoek

 

De provincie ging na hoe de route kan verbeterd worden en stuurde onderzoekers op pad. Daaruit kwam naar voor dat ze de huidige Henneaulaan in Zaventem ter hoogte van de Brusselse Ring als bijzonder onveilig ervaren. Gedeputeerde voor Mobiliteit Tom Dehaene (CD&V) ijvert dan ook voor de aanleg van een fietsbrug op korte termijn, dus nog voor de werken aan de Ring.

 

Binnen 3 jaar

 

"Een fietsbrug over de Brusselse Ring verkort het traject aanzienlijk en is veel veiliger. Fietsers zouden de hoofdstad gemakkelijker kunnen bereiken." Het Agentschap Wegen en Verkeer raamt de kostprijs van de bouw van een nieuwe fietsbrug ter hoogte van de H.Henneaulaan in Zaventem nu op 4 miljoen euro. Financiële alternatieven worden bekeken om deze brug te kunnen realiseren nog voor de werken in het kader van de optimalisatie van de Ring van start gaan. Dat stelt Vlaams minister Hilde Crevits in antwoord op een schriftelijke vraag van Eric Van Rompuy (CD&V). Als de fietsbrug kan gerealiseerd worden nog voor de start van de werken ter optimalisering en verbreding van de grote Brusselse Ring zal dat in de praktijk wellicht nog voor 2016 zijn. Crevits meldde vorige maand dat de huidige timing voorziet dat de werken aan de Ring voor de zone Zaventem in 2016 van start gaan en de realisatie van de zone Noord in 2017-2108. De bouwkost voor de werken aan de Ring zone Zaventem wordt geraamd op 150 miljoen euro en voor de zone Noord op 170 miljoen euro.

 

 © Het Laatste Nieuws

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream