20 oktober 2017

Fietsvergoeding voor onderwijspersoneel op de pedelec vanaf 1 januari 2018

 

Personeelsleden van scholen die met een snelle elektrische fiets, een pedelec, naar school gaan krijgen vanaf 1 januari 2018 een fietsvergoeding. Op voorstel van Vlaams minister van onderwijs Hilde Crevits heeft de Vlaamse regering dit beslist. Een pedelec is een snelle elektrische fiets die tot 45 kilometer per uur haalt. Bijna 48.000 leraren maakten in 2016 gebruik van de fiets voor hun woon-werkverkeer, samen goed voor meer dan 46 miljoen kilometer.

Fietsen naar het werk heeft heel wat voordelen, ook als leraar. Het is gezond, milieuvriendelijk, je bent vaak sneller ter plaatse dan met de auto en je krijgt er een fietsvergoeding van 0.15 euro per kilometer voor. In 2016 hebben alle fietsende leraren, zo’n 48.000, samen meer dan 46 miljoen kilometer afgelegd en kregen daar gemiddeld 145 euro voor. In totaal is dat bijna 7 miljoen euro aan fietsvergoedingen.

De federale regering heeft beslist dat de fietsvergoeding ook fiscaal vrijgesteld kan worden voor speed-pedelecs. Pedelecs zijn snelle elektrische fietsen met een trapondersteuning tot 45 kilometer per uur met een maximaal vermogen van 4Kw en waarbij de motor enkel werkt als je zelf trapt. Op vraag van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits zal de Vlaamse Regering deze regeling ook van toepassing maken op het onderwijzend personeel.

 

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “Duurzame mobiliteit ligt me nauw aan het hart. Leraren kunnen hierin een voorbeeldfunctie vervullen. Met het actieplan ‘Hoog tijd voor geZONtijd’ stimuleren we duurzame verplaatsingen door leerlingen en leraren. Met een elektrische fiets kunnen ook leraren die iets verder van de school wonen op een duurzame manier hun verplaatsingen doen. Vanaf 1 januari kunnen ook leraren die met een pedelec naar het werk gaan een fietsvergoeding krijgen.” 

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream