6 maart 2017

Gemeente wil eigen lagere school en vrij kleuteronderwijs onder één dak

 

“Uniek in Vlaanderen”, zo noemt burgemeester Doomst de plannen. De gemeente wil de vrije kleuterschool en de gemeentelijke lagere school samenbrengen in één nieuw gebouw. Recht in het dorpscentrum van Oetingen, naast zaal Elckerlyc in de Kloosterstraat. Nu nog hopen op subsidies van minister van Onderwijs Crevits.

Gooik kan zorgen voor een primeur in het Vlaamse onderwijslandschap. Een school uit het vrije onderwijsnet en de gemeenteschool willen er samen een nieuwe campus bouwen, met plaats voor beide scholen. Die zou komen op de Kervijn-site in het dorpscentrum van Oetingen. De gemeente neemt die site, links van zaal Elckerlyc in de Kloosterstraat, in erfpacht van vzw Parochiale Werken.

“Momenteel organiseert het vrije onderwijsnet kleuterschool De Bron in de gebouwen van het vroegere klooster in de Kloosterstraat”, zegt burgemeester Michel Doomst (CD&V). “De gemeente neemt in Oetingen de lagere school voor haar rekening, naast de kerk op het Kerkplein. Beide scholen liggen op een boogscheut van elkaar en werken goed samen. Maar de gebouwen hebben hun beste tijd gehad. Vandaar het idee om één nieuw complex te bouwen, waarin elke school zijn ding blijft doen. Dat is uniek in Vlaanderen.”

Het grote voorbeeld is de nieuwe school van Strijlland. “Daar beschikken de kleuters over het gelijkvloers en de lagere school verblijft op de eerste verdieping”, zegt de burgemeester. “Zoiets kan ook in Oetingen. De nieuwe school zou achteraan het terrein in de Kloosterstraat komen, in het groen en bereikbaar via een nieuwe toegangsweg. De kloostergebouwen blijven bewaard, want die zijn in privéhanden. Mogelijk kunnen die een woonfunctie krijgen.”

Of er in Oetingen een nieuwe school kan komen, wordt pas over enkele weken duidelijk. De school zou gebouwd worden met een nieuw systeem van huursubsidies. Die zijn inmiddels aangevraagd, maar de gemeente wacht nog op een antwoord van minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Wat er nadien met de huidige gemeenteschool naast de kerk zal gebeuren, is nog onduidelijk.

Secundaire school

“In elk geval is de grond waarover de gemeente een erfpacht krijgt, ruim genoeg”, zegt burgemeester Doomst. “Er zijn zelfs ideeën om in Oetingen een eerste graad van het secundair onderwijs op te starten, ook op de Kervijn-campus. Helemaal achteraan op het terrein zou Scouts Aurora dan nieuwe lokalen kunnen bouwen.”

Ingrid Depraetere

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream