5 maart 2018

Hoger aantal schoolverlaters zonder diploma

 

Het aantal jongeren dat in Limburg de school verlaat zonder diploma is gestegen naar 10,3 procent, of 913 jongeren, zo blijkt uit het laatste rapport over 'vroegtijdige schoolverlaters' van de onderwijsadministratie. In 2015 was dat nog 8,8 procent. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V): 'Onze economie doet het goed, dat is positief, maar dat betekent ook dat jongeren die nog geen diploma hebben, in de verleiding komen om sneller voor de arbeidsmarkt te kiezen.'

Vroegtijdige schoolverlaters zijn jongeren tussen de 18 en 25 jaar die het secundair onderwijs verlaten zonder diploma. De cijfers stijgen trouwens niet alleen in Limburg. Op Vlaams-Brabant na, is dat overal het geval. Vlaanderen zit nu aan 10,4 procent, in 2015 was dat 9,7 procent. Nochtans waren die cijfers al sinds het eerste rapport van 2011 elk jaar aan het dalen. Toen zat Limburg bijvoorbeeld nog aan 11,3 procent.

In Genk liggen de cijfers hoger dan het Limburgse gemiddelde: 15,8 procent van de leerlingen die in Genk wonen verliet in 2016 het onderwijs zonder diploma. Dat is hoger dan in 2015, maar heel wat lager dan de alarmerende 20 procent van 2011.

De verschillen tussen de verschillende gemeenten in Limburg zijn groot. In Hamont-Achel gaat het maar om 1,8 procent, in Lummen om 2,9 procent.

De grootste groep van de schoolverlaters (bijna 54 procent) in Vlaanderen komt uit het deeltijds beroepsonderwijs, in Genk is dat zelfs 64 procent. In Vlaanderen verlaat maar 2,5 procent van de leerlingen uit het ASO de school zonder diploma, in het BSO gaat het om 15,5 procent en in het TSO om 7 procent.

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream