25 maart 2016

Hoger beroepsonderwijs moet meer jongeren aantrekken

 

In het hoger beroepsonderwijs (HBO5) kunt u 54 verschillende opleidingen volgen. In Limburg gaat dat onder meer over boekhouden, bibliothecaris, mechanica, elektronica, elektriciteit, bedrijfsautomatisatie, boekhouden, maatschappelijk werk, orthopedagogie, bouw- en houtconstructie, informatica, rechtspraktijk, logistiek en meertalig secretariaat. Ook voor verpleegkunde heb je een HBO5-opleiding, maar die zit niet in de hervorming. Verpleegkunde wordt apart bekeken omdat voor die richting ook internationale criteria gelden.

Ook zonder de verpleegkundigen is het hoger beroeps goed voor zo'n 1.800 cursisten in Limburg. In heel Vlaanderen gaat het om 14.000 cursisten. Hoger beroeps is vooral populair bij volwassenen (41 procent is tussen 26 en 35 jaar) en te weinig bij jongeren, vindt Crevits.

Momenteel wordt hoger beroeps aangeboden in de centra voor volwassenenonderwijs die daarvoor samenwerken met hogescholen. In Limburg zijn dat PXL of UCLL.

Minister Crevits wil nu dat deze cursisten echte studenten worden. Ze wil dat er gewone trajecten komen. Met andere woorden: meer dagcursussen. Nu zitten die opleidingen vooral in het avondonderwijs, waardoor jongeren zich niet aangesproken voelen. De dagcursussen zouden daarom beter doorgaan op de campussen van de hogescholen. Dit zal het doorstromen aanmoedigen. Na het hoger beroeps kunnen de studenten dan - als ze dat willen - voortstuderen in het hoger onderwijs.

Anderzijds kan het hoger beroeps ook de studenten opvangen die niet slagen als bachelor. Want de uitval bij de 18-jarigen is erg groot: elk jaar haakt maar liefst 20 procent van de starters af. In heel Vlaanderen vallen zo maar liefst 5.000 studenten af. Daarvan vindt maar een kleine groep de weg naar het hoger beroeps. Daarnaast moet het hoger beroeps jongeren aantrekken die nu helemaal niet voortstuderen.

Het hoger beroeps blijft intussen wel in alle andere mogelijke vormen mogelijk: afstands-, avond- of weekendonderwijs, alles moet kunnen.

Op termijn wordt het hoger beroeps volledig ingebed in de hogescholen. Volgens de nota is dit voorzien voor september 2019. Doordat cursisten studenten worden, hebben ze bijgevolg recht op een studietoelage.

De financiering blijft op het huidige niveau en wordt pas vanaf 2026 herbekeken. Dit betekent dat de hogescholen voor deze studenten voorlopig minder geld krijgen dan voor hun gewone bachelors.

Liliana CASAGRANDE

Inhoud ↑

Copyright © 2015 Concentra. Alle rechten voorbehouden

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream