23 mei 2016

Hogeschool knoeit met diploma's

 

Ze staan trots te pronken met hun diploma. Op haar Facebook-pagina plaatste University College Leuven-Limburg, het vroeger KHLeuven en KHLim, foto's van de proclamatie in september vorig jaar. Bij de afgestudeerden van de professionele bachelor bedrijfsmanagement staat, zoals het hoort, ook de afstudeerrichting op het diploma vermeld. Maar wat ze dan nog niet wisten, is dat de richting kmo-management in werkelijkheid niet door de overheid is erkend. Hun gegeerd diploma had dus nooit uitgereikt mogen worden, zo bevestigt het kabinet van minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) aan De Morgen.

Concreet biedt UC Leuven Limburg op haar campus in Diepenbeek sinds 2011 de afstudeerrichting kmo-management aan. Studenten leren er, kort gesteld, vanaf het eerste academiejaar ondernemen en leiding geven. In mei vorig jaar besliste de Vlaamse regering dat voortaan niet alleen de opleidingen, maar ook de afstudeerrichtingen officieel op een lijst moesten worden vastgelegd. Voor de opleidingen en richtingen die gepubliceerd werden in het Belgisch Staatsblad heeft de hogeschool of universiteit een zogeheten 'onderwijsbevoegdheid'. Als bijvoorbeeld kmo-management niet vermeld staat, wat dus het geval is, dan mag de instelling officieel geen diploma afgeven.

Toon Martens, directeur van UC Leuven-Limburg, erkent dat zijn hogeschool een misstap heeft begaan. "Natuurlijk is dit een ernstige fout, maar dit is niet de politiek van deze hogeschool. Ik zit er zelf enorm mee verveeld en heb intern verder onderzoek ingesteld. We gaan er intern de nodige gevolgen aan geven. Voor de 43 studenten heeft dit geen grote gevolgen. Zij worden nu op de hoogte gebracht en zullen worden gevraagd om hun diploma's in te leveren. Wij vervangen die dan door het juiste."

In de praktijk zullen de afgestudeerden een 'gewoon' diploma bedrijfsmanagement krijgen. De richting waar zij ooit bewust voor kozen en waar de hogeschool, toen nog de KHLim, mee uitpakte, zal er niet meer op vermeld staan. Sommige ingewijden spreken zelfs van gesjoemel, maar dat is volgens Martens absoluut niet gebeurd. "Hier is zeker geen sprake van misleiding. Een medewerker heeft het keuzetraject, wat kmo-management moet zijn, in ons administratief programma ingevoerd als afstudeerrichting. Op die manier komt het ook meteen op het diploma te staan."

Wat wel opvalt, is dat kmo-management ook nog vermeld stond als afstudeerrichting in de meest recente brochures voor potentiële studenten. Tot vorige week werd het ook zo aangeprezen op de website van de hogeschool. "In een aantal publicaties staat dat zo, dat klopt, maar die vallen onder de opleidingsverantwoordelijken en worden niet centraal nagekeken", zegt Martens. "Alles wat we konden aanpassen, zoals de website, is intussen gewijzigd. Wij vegen hier niets onder de mat."

Minister Crevits neemt de affaire niet licht op. Zij heeft aan de bevoegde regeringscommissaris een grondig en volledig dossier gevraagd over deze zaak. Aan het einde van de maand moet duidelijk worden of en welke verdere stappen noodzakelijk zijn.

"Het is voor mij essentieel dat de regels zeer nauwkeurig gevolgd worden. Studenten moeten zeer duidelijk weten wat ze studeren én als wat ze uiteindelijk afstuderen", zegt de onderwijsminister. "Ik zal ook vragen dat de regeringscommissarissen nagaan of er eventueel nog andere problemen zouden zijn. Sowieso vind ik het wel kras dat dergelijke fouten kunnen voorvallen. Het bewijst nog maar eens de noodzaak aan rationalisatie en transparantie in de veelheid van keuzetrajecten en afstudeerrichtingen binnen de hogescholen."

REMY AMKREUTZ

Inhoud ↑

Copyright © 2016 De Persgroep Publishing. Alle rechten voorbehouden

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream