26 februari 2018

Hoofddoekenverbod op school wankelt

 

Elf meisjes mogen van de rechter weer hun hoofddoek dragen. Het is al de derde keer dat een school op de ­vingers wordt getikt en ook het onderspit moet delven. Zo wordt het algemeen hoofddoekenverbod, waar het Gemeenschapsonderwijs (GO!) sinds 2013 zo koppig aan vasthoudt, stilaan onhoudbaar. Meer processen zullen volgen. “Het zal niet meer stoppen”, zegt ook Yasmina Akhandaf van BOEH! (Baas over eigen hoofd).

Maandag kunnen elf moslimmeisjes van het Maasland Atheneum en Nikola Tesla in Maasmechelen weer naar hun klas mét hoofddoek. En dat is opmerkelijk. Al sinds 2013 geldt in het Gemeenschapsonderwijs een algemeen verbod op religieuze symbolen. Van hoofddoek over kruisteken tot tulband: levensbeschouwelijke tekens horen niet op school. Maar dat was tegen de zin van de ouders van die Limburgse scholieren. “Ze voelden zich er niet goed bij”, zegt hun advocaat Joos Roets. “De school zat immers in een overgangsperiode. De nieuwelingen mochten geen hoofddoek dragen. De anderen wel, omdat er na 2013 een overgangsmaatregel gold, die snel zou uitdoven. Maar waarom de ene wel en de andere niet?”

De rechter van de burgerlijke rechtbank van Tongeren geeft hen nu gelijk. Een school kan niet zomaar een verbod op het dragen van levensbeschouwelijke tekens opleggen, zonder grondige reden. In geval van groepsdruk of ordeverstoring kan het bijvoorbeeld wél. Als een school zo'n maatregel zomaar uitvoert, zonder concrete aanleiding, wordt het fundamenteel recht op godsdienstvrijheid geschonden.

Nog meer processen

Het is niet de eerste keer dat het Gemeenschapsonderwijs op de vingers wordt getikt. Twee moslimmeisjes uit Dendermonde die een hoofddoek wilden dragen en een jongen uit Sint-Truiden die hetzelfde wou voor zijn tulband, kregen in 2014 gelijk van de Raad van State. In hun scholen, beide GO!, werd het schoolreglement vernietigd. Maar daar blijft het wellicht niet bij. “Meer processen zullen op het GO! afkomen”, zegt Johan Lievens, specialist Publiek Recht van de KULeuven. “Het Gemeenschapsonderwijs moet stilaan gaan beseffen dat het verbod onhoudbaar is.”

Yasmina Akhandaf van BOEH! - Baas over eigen hoofd - bevestigt dat. “We zijn procedures aan het voorbereiden. Het stopt niet meer”, zegt ze.

Toch is het voor een rechtbank onmogelijk om dat algemeen hoofddoekenverbod te vernietigen, door de structuur van die gemeenschapskoepel. “Er moet school per school geprocedeerd worden”, zegt Lievens. De goeie wil zal dus van het GO! zelf moeten komen. “Als je als koepel zo hard inzet op burgerschap, kan je maar beter beginnen met je als overheid bij rechterlijke uitspraken neer te leggen, zoals ook een burger dat doet.”

Vlaams onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) laat weten begrip op te brengen voor het verbod, en is niet van plan initiatief te nemen om hoofddoeken weer toe te laten. Maar Lieven Boeve, de topman van het katholiek onderwijs, wil het gevoelige onderwerp weer op tafel. “In Vlaanderen is er een enorme verkramping over de rol van religie en dus ook de religieuze symbolen in de publieke ruimte. Kijk naar Nederland, of zelfs naar ons hoger onderwijs: daar is de hoofddoek gewoonweg toegelaten, en dat zorgt niet voor problemen.”

De druk wordt opgevoerd. En dat voelt het gemeenschapsonderwijs ook. Grote baas Raymonda Verdyck zette gisteren op Radio 1 voor het eerst de deur op een kier door te stellen dat er in een breder maatschappelijk debat over gediscussieerd moet worden.

Al moeten we volgens Zuhal Demir, staatssecretaris voor Gelijke Kansen (N-VA), voorzichtig zijn. “We mogen niet voorbijgaan aan de realiteit die we in sommige scholen en steden zien, waar de hoofddoek niet uit vrije wil wordt gedragen, maar onder druk van medeleerlingen en de gemeenschap. Wie dat niet ziet, heeft een blinde vlek. De school heeft de plicht om een ruimte te creëren die kritisch denken stimuleert en gelijkheid garandeert. Dat kan perfect betekenen dat je een hoofddoek moet verbieden om anderen te beschermen.” (cdh, tvb, jvde)

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream