5 mei 2017

Ic Dien viert zeventig jaar verpleegkunde

 

Minister van Onderwijs Hilde Crevits woont academische zitting bij ROESELARE - De verpleegkundeschool Ic Dien mag dit jaar zeventig kaarsjes uitblazen en laat die verjaardag niet zomaar voorbij gaan. Dinsdag 9 mei woont Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits de academische zitting bij en tegelijk maakt de school zich klaar voor de toekomst. “Voeling met de werkvloer is erg belangrijk”, zegt directeur Petra Cobbaert.

Ic Dien, dat zich vandaag toespitst op het hoger beroepsonderwijs verpleegkunde, ontstond in 1946 in de schoot van de Kliniek Maria’s Rustoord, dat onderdeel was van de Zusters van Liefde van Heule. Zeventig jaar later is IC Dien, wat oud-Nederlands is voor ik dien, uitgegroeid tot een vaste waarde voor zorgvoorzieningen in Roeselare en de wijde omgeving.

Directeur Petra Cobbaert en Rik Callens, die van 1981 tot 2013 leerkracht was in de school, blikken graag even terug. “De officiële oprichtingsdatum is 1 oktober 1946, maar het eerste volle schooljaar viel in 1947 te noteren”, klinkt het. “We zijn gestart in de gebouwen van de voormalige Kliniek Maria’s Rustoord. Erg kleinschalig, want de lessen vonden plaats in enkele lokalen van het ziekenhuis, met de zusters als leerkracht.”

De eerste directrice was zuster Marie-Bonaventure (Martha Deman, red.) en pas in 1991 werd met Christiane Slembrouck de eerste lekendirecteur aangesteld. “De basis is al die jaren dezelfde gebleven: een degelijke zorg- en verpleegkundeopleiding organiseren.”

Tot 1958studeerden studenten van Ic Dien nog af als ziekenoppasters. “Daarna werden ze ziekenhuisassistentes genoemd en pas sinds 1961 spreken we van verpleegkundigen. Een flinke evolutie, dus.”

Een grote mijlpaal vond in 1972 plaats, toen het eigen en huidige gebouw werd ingehuldigd. “Dat gebeurde door de toenmalige bisschop Jozef De Smedt van Brugge”, vervolgen Petra en Rik. “Toen telde onze school 143studenten, nu klokken we af op 250 verpleegkundigen in spe en een zestigtal personeelsleden. IC Dien is in al die jaren dus fors gegroeid.”

In 2000 volgde een nieuw historisch moment voor de school, want toen werden de schooljaren ingeruild voor modules. “Op die manier konden we de opleiding op een moderne en vlot verteerbare manier verder uitbouwen. Nu bieden we vijf modules, verspreid over drie schooljaren aan, met vier opties: algemene gezondheidszorg, geriatrische gezondheidszorg, geestelijke gezondheidszorg en thuisgezondheidszorg. Bij Ic Dien kan je je dus echt specialiseren.”

Petra Cobbaert gaat er ook prat op dat haar school volledig up to date is. “Onze leerkrachten scholen zich regelmatig bij en we gebruiken altijd de nieuwste technieken. Wanneer onze studenten stage volgen in een ziekenhuis, gaan we ook ter plaatse voor begeleiding en helpen we zelfs mee. Zo behouden we voeling met de werkvloer en weten we perfect waar onze studenten later zullen terechtkomen. Dat is zeker een meerwaarde in vergelijking met andere scholen. Vier vijfde van onze leerkrachten heeft ook ervaring in het werkveld. Eveneens een pluspunt.”

Na zeventig jaar is Ic Dien uitgegroeid tot een vaste waarde onder de scholen die een opleiding verpleegkunde aanbieden. “Daar zijn we best trots op, net als op het feit dat we autonoom kunnen werken. Er is een stevige samenwerking met Vives, maar we varen onze eigen koers.”

Jaarlijks studeren er een zestigtal verpleegkundigen af. “Een mooi gemiddelde. En wat meer is: wie afzwaait, heeft werkzekerheid. De sector is constant op zoek naar nieuwe en enthousiaste verpleegkundigen. We hebben met onze 250studenten een mooie populatie, maar het mogen er altijd meer zijn. We voelen we de impact van de denataliteit en het feit dat regio Roeselare amper werkloosheid kent. Maar wie bij ons aanklopt, doet dat erg bewust. De zin om het als verpleegkundige te maken is bij al onze studenten aanwezig. Dat doet deugd. En we geven nog altijd de waarden van de stichters mee. Onze naam zegt alles: wij willen mensen dienen, verzorgen en helpen.”

Volgens Petra en Rik bulkt Ic Dien van de troeven. “Onze kleinschaligheid spreekt veel mensen aan. Hier kennen alle leerkrachten en studenten elkaar en ben je allesbehalve een nummer. Daarom zetten we ook fors in op persoonlijke begeleiding. En we staan er om bekend dat we mensen met een achtergrond in de beroeps-studierichtingen de kans geven om verder te studeren.”

Bij Ic Dien behoren ook buitenlandse stages tot de mogelijkheden. “Daar zijn we in 2003 mee gestart en ondertussen hebben we vaste samenwerkingen in bijvoorbeeld Spanje en de Scandinavische landen. Jaarlijks werken een tiental van onze studenten hun stage buiten de landsgrenzen af. Maar ook met AZ Delta, onze dichtste buur, hebben we een uitstekende relatie. Veel studenten doen er hun stageperiode, maar we doen ook aan kennisuitwisseling en regelmatig krijgen we gastsprekers van het ziekenhuis over de vloer.”

De toekomst ziet de school rooskleurig tegemoet. “We willen ook de komende jaren verpleegkunde verder promoten en het knelpuntberoep invullen. Zolang de instroom goed zit, heeft Ic Dien een mooie toekomst voor zich. Onze studenten kunnen na hun jaren hier niet enkel terecht in ziekenhuizen, maar ook in woonzorgcentra en in de thuiszorgsector. Die diversiteit is een stevige troef.”

Dinsdag 9 mei viert IC Dien haar zeventigste verjaardag met een academische zitting in De Spil, waar ook Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits aanwezig zal zijn. Zij zal, net als Koen Ringoot directeur van de school Leerwijzer de genodigden toespreken. Nadien volgt een feestelijke receptie.

Door Philippe Verhaest

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream