18 mei 2018

Iedereen kijkt naar elkaar, de troeven blijven achter

 

ZWEVEGEM. Nog 150 dagen voor we met zijn allen naar de stembus trekken. Op 14 oktober kies je wie de volgende zes jaar Zwevegem zal besturen. Wie en welke partijen vind je straks op de lijsten en wie doet er niet meer mee? Tijd voor een stand van zaken.

De verkiezingskoorts is deze keer wel heel vroeg uitgebroken. Hoewel er nog niemand een volledige lijst voorstelde, maakte men toch al enkele namen bekend. CD&V beet hier vorig jaar al de spits mee af door op hun nieuwjaarsreceptie bekend te maken dat Eliane Spincemaille hun lijsttrekker is. Een uurtje later kondigde burgemeester Marc Doutreluingne aan met ‘Lijst van de Burgemeester’ naar de kiezer te trekken.

Ook was al een tijdje bekend dat schepen Luc Vanassche en raadslid Gerard Amelynck, beiden onafhankelijken, de politiek vaarwel zeggen. Onlangs stopte ook Davy Nys (Gembel) met politiek.

Anders bleef het opvallend stil en laat niemand veel in zijn kaarten kijken. Wel werden bij de meeste partijen al wat namen ‘gelost’ en beloofde sp.a om op 1 mei de volledige lijst bekend te maken. Omdat 1 mei in een verlengd weekend viel en een aantal kandidaten niet thuis was, werd de voorstelling uitgesteld. Nu vier weken later hebben we nog geen weet van een nieuwe datum.

Toch weten we hier al dat Marc Desloovere de lijst zal trekken en Marc Claeys als lijstduwer zal fungeren. Verder staat op de tweede plaats Ann-Charlotte Creton, Freddy Van Herpe op drie, Vico Duprez op vier en Mieke Eggermont op vijf.

Bij de N-VA horen we dat de lijst volledig is, maar men niet gehaast is om deze bekend te maken. Wel weten we daar dat huidig eerste schepen Wim Monteyne de lijst trekt, gevolgd door OCMW-voorzitter Kaat Defoirdt en schepen voor Lokale Economie en Deelgemeenten Eddy Defoor. Schepen voor Cultuur, Jeugd en Onderwijs Johan Rollez duwt de lijst. Ook werden de namen van Irina Devos, Isabelle Corbet, Frederik Hénonin en Delphine Vandemoortele gelost zonder te zeggen op welke plaats ze staan.

Bij Groen, die na een tijdje afwezigheid terug wil meedingen naar de gunst van de kiezer, heeft men geen haast. Wel werd in het najaar van 2017 bekend gemaakt dat de lijst zal getrokken worden door Yves De Bosscher, Annick Alleman op de tweede plaats komt en Brecht Demeire op nummer drie staat. Zonder dat ze al officieel voorgesteld werden, staan er wel enkele namen van kandidaten op de website van de partij.

De burgemeester bouwt aan een eigen lijst, waarvan hij uiteraard op de eerste plaats zal staan. Met de nieuwjaarsreceptie maakte hij de top vijf bekend, maar na het ontslag van Davy Nys, die op plaats drie stond, dient daar opnieuw aan gesleuteld te worden. Op plaats twee staat hier alvast Stefanie Vanden Bossche, op vier Kristof Vromant en op vijf Nele Vroman.

Was CD&V de eerste om hun lijsttrekker, Eliane Spincemaille, bekend te maken, dan bleef het al maanden stil rond wie er nog zoal op de lijst zal prijken. Bij het ter perse gaan van deze krant hielden de christendemocraten de lippen nog altijd stijf op elkaar. Daar komt vandaag, vrijdag 18 mei, echter verandering in: samen met Vlaams minister Hilde Crevits stelt de Zwevegemse CD&V haar volledige lijst voor. Wie daarop komt te staan, lees je op kw.be.

Door Geert Vanhessche

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream