22 december 2016

Instapproef leraren is niet probleem maar oplossing

 

Gisteren las u in deze krant dat één op de drie starters in een lerarenopleiding niet het basisniveau haalt voor Nederlands, wiskunde, Frans bij het afleggen van de instapproef voor de lerarenopleiding. Maar wist u dat de helft van alle starters ook nooit het diploma van leraar haalt? Dat zijn geen prettige cijfers. Maar één ding moet wel duidelijk zijn: het gaat hier niet over leraren in spe.

Het gaat hier over studenten met een warm hart voor onderwijs en met de ambitie om een gooi te doen naar de mooiste job ter wereld. Schitterend, maar de lat ligt hoog, terecht ook. Sommigen haken dus onderweg af omdat ze inderdaad inzien dat ze basiskennis missen. Anderen ontdekken tijdens hun eerste stages dat zo'n contactberoep misschien toch niet meteen iets voor hen is.

Die starters, die helaas toch geen leraar zullen worden, kun je houden tot ze toch ontgoocheld de opleiding moeten verlaten en voor iets anders moeten kiezen. Je kunt hen via een bindend toelatingsexamen ook botweg weigeren om zelfs maar te proberen. Dat zijn twee houdingen waar deze Vlaamse regering niet voor kiest. De verplichte maar niet-bindende instapproef komt er om starters te versterken in hun keuze: vertrouwen geven als ze goed scoren, aanmoedigen om zich bij te schaven of sensibiliseren dat andere keuzes misschien betere keuzes zijn. Een bindende proef voor de lerarenproef is voor mij geen optie.

De framing van de instapproef als probleem in de plaats van oplossing is een spijtige zaak. Het staat haaks op wat het lerarenberoep zo mooi maakt: leerlingen of studenten boven hun startniveau uittillen. Leren is een groeiproces, doceren is het vakkundig begeleiden daarvan. De kern van de zaak zit in de weg tussen het gemeten startniveau (voldoende, nipt of onvoldoende) en het behalen van de eindmeet: het diploma van leraar, dat garant moet staan voor wat we mogen verwachten van startende leraren.

Katrien Rosseel, woordvoerster van Vlaams viceminister-president en Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream