2 juli 2015

Instapproef verplicht voor 10.000 studenten

 

Tienduizend jongeren moéten volgend jaar een instapproef afleggen, om te meten of ze genoeg bagage hebben om te starten in de richting van hun dromen. Da's een pák meer dan de 1.844 jongeren die gisteren meededen aan de ijkingtoets van de Vlaamse universiteiten.

Onderwijsminister Crevits maakt de instapproef vanaf het schooljaar 2016-2017 verplicht voor iedereen die begint in een technologische of exact wetenschappelijke richting aan de universiteit (elk jaar circa 5.000 studenten) én voor de zowat 5.000 eerstejaars die een lerarenopleiding starten. Deelname wordt een voorwaarde om in te schrijven. Anders dan bij het toegangsexamen geneeskunde, is slagen geen vereiste.

Crevits wil de slechte slaagcijfers keren. Een kwart van de jongeren die starten aan de universteit, haalt nu geen diploma. Een derde doet er drie jaar over om zijn eerste bachelor te halen. De proef houdt een spiegel voor: ken je genoeg wiskunde of wetenschappen om te starten in een ingenieursrichting of apothekersopleiding?

Crevits baseert zich op de ijkingsproef die universiteiten nu al organiseren voor een tiental richtingen. Bij de burgelijk ingenieurs bewees de test zijn nut: van wie 14 of meer op 20 scoorde, slaagt 74% in het eerste jaar. Bij wie 10 op 20 had, was dat nog maar 55%. Wie buist, ziet zijn slaagkans slinken tot 35%. "Bijna de helft van de niet-geslaagden koos uiteindelijk een andere richting. Anderen spijkerden hun kennis bij", zegt Bart Dhoedt van de UGent.

Crevits voert ook een oriënteringsproef in aan het eind van het secundair onderwijs, opdat de leerlingen beter zouden inzien waar hun sterktes liggen. (IDV)

Inhoud ↑

Copyright © 2015 De Persgroep Publishing. Alle rechten voorbehouden

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream