11 juni 2015

Instapproef voor wie leraar wil worden

 

Wie een leraren-, wiskunde-, wetenschaps- of technologie-opleiding aan de unief of hogeschool wil volgen, moet vanaf het academiejaar 2016-17 eerst een verplichte proef afleggen. Zo krijgen studenten een beter zicht op de opleiding.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) en de koepel van Vlaamse universiteiten en hogescholen (VLUHR) zijn dat gisteren overeengekomen. Concreet gaat het om een 'instapproef' voor wie leerkracht wil worden. Voor de andere opleidingen gaat het om een 'ijkingsproef'. De benaming verschilt, maar het doel blijft hetzelfde. Studenten weten meteen of de opleiding die ze willen volgen een zwaardere dobber wordt dan ze eerder hadden verwacht. De proef is niet bindend. Wie dus niet goed presteert, kan nog steeds beslissen om aan de opleiding te beginnen. Al weet de student nog voor de start van het academiejaar dat hij dus mogelijk een serieus standje zal moeten bijsteken en rekening moet houden met lage slaagkansen.

Samen met VLUHR en het secundair onderwijs werkt minister Crevits overigens nog aan een oriënteringsinstrument in de derde graad middelbaar. Die moeten jongeren helpen om de geschikte studiekeuze te maken.

Inhoud ↑

Copyright © 2015 De Persgroep Publishing. Alle rechten voorbehouden

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream