29 juni 2015

Instaptoets moet slaagkansen beginnende studenten UA verhogen

 

Een verplichte instaptoets voor alle beginnende studenten, dat is waar de Universiteit Antwerpen vanaf volgend academiejaar mee uitpakt op al haar faculteiten. Wie niet slaagt, mag wel beginnen, maar krijgt een voorstel tot extra workshops, hoorcolleges of bijlessen.

"Dit is geen toelatingsproef, wel een instrument om het kennisniveau van de studenten te testen en hen in staat te stellen om nadien op bepaalde vlakken hun kennis bij te schaven, doormiddel van een remediëringstraject," zegt woordvoerder Peter De Meyer. "Nu kunnen we dus al bij de start van het academiejaar zien welk vlees we in de kuip hebben. Terwijl je dat anders pas weet na de eerste examens in januari. Het geeft ook de studenten een idee of de gekozen richting voor hen wel geschikt is."

Bijlessen

Met de instapproeven speelt de Universiteit Antwerpen in op het beleid van onderwijsminister Hilde Crevits. Zij wil werk maken van een brede oriënteringsproef in het vijfde jaar van het secundair onderwijs, om leerlingen te laten uitvissen welke opleiding iets voor hen zou kunnen zijn. Later in het zesde jaar volgt dan een positioneringstest gekoppeld aan een studierichting, die leerlingen moet duidelijk maken waar ze staan. De instapproeven en bijhorende bijlessen moeten de opvolging worden van dit traject. Ook aan de universiteiten van Gent en Leuven bestaat al een dergelijk systeem. (DILA)

Inhoud ↑

Copyright © 2015 De Persgroep Publishing. Alle rechten voorbehouden

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream