4 juli 2014

Inwoners ontdekken sneltramlijn

 


De Lijn en het Hasseltse stadsbestuur gaven gisteren meer uitleg over de aanleg van de tramlijn naar Maastricht. Omwonenden hebben immers nog enkele weken de tijd om daartegen bezwaren in te dienen. "Grote nieuwe elementen verwachten we alleszins niet te zien opduiken", klinkt het bij De Lijn.


 


Het Spartacusproject rijdt de laatste maanden steeds sneller op het juiste spoor. Kwam uittredend Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) enkele maanden geleden nog een samenwerkingsakkoord rond tramlijn 1 tekenen in Hasselt, dan is daarvoor ondertussen ook de bouwvergunning aangevraagd. "Die gaat onder meer over de aanleg van de sporen en tramhaltes", zegt woordvoerder van De Lijn Sonja Loos."Om alle omwonenden naast het traject duidelijkheid te geven over de plannen, organiseren we nu deze infomarkten. Naast de achtergrond en doelstellingen van het project, kunnen we hier ook beter de rechtstreekse impact op de omgeving van de buurtbewoners laten zien", aldus Loos. "Dat gaat dan over eventuele onteigeningen en milderende maatregelen die we nemen. Zo leggen we op het traject op heel wat plaatsen bijvoorbeeld een geluidsdempende bedding aan, die de geluidshinder voor de buurt moet beperken."Hoewel er gisteren de hele namiddag heel wat bezoekers de infomarkt bezochten, bleven hoogoplopende emoties uit. Een lichtpunt voor De Lijn, want omwonenden kunnen tot begin augustus opmerkingen of bezwaren tegen de bouwvergunning indienen. "Alle tegenstand wegnemen, kunnen we niet. Maar we merken wel dat we heel wat mensen hier kunnen geruststellen", zegt Loos. "De struikelblokken die nu nog opduiken, vaak op individuele maat, proberen we dan in de mate van het mogelijke nog recht te zetten."


 


Dusartplein


 


De bedoeling is om de werken midden 2015 te laten starten, zodat de eerste tram tussen Hasselt en Maastricht begin 2018 rijdt. Waar er eerst sprake was dat de tram in een eerste fase enkel tot het Dusartplein zou sporen, is dat volgens Loos zeker nog niet definitief. "Het kan zijn dat het traject in de Hasseltse binnenstad wat later klaar is, maar dat is niet zeker. De kans is even groot dat alle werken gelijktijdig klaar zijn."Voor het Dusartplein moeten er nog knopen worden doorgehakt over de herinrichting. "We onderzoeken een aantal scenario's", zegt schepen van Mobiliteit Rob Beenders. "Er ligt nog zoveel op tafel dat we er geen bepaalde piste voor kunnen aanwijzen. We overleggen ook nog druk met de buurt, voordat we een beslissing nemen. Ik verwacht binnen enkele weken knopen te kunnen doorhakken."


 


© Het Laatste Nieuws


 

Categorie: 
 

Volg mij ook via

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream

twitter