26 februari 2018

Kamperen voor school bij -5 graden

 

Siberische temperaturen of niet, in Grimbergen doken eerste schoolkampeerders op. Vanaf 1 maart kunnen scholen de inschrijvingen starten.

Grimbergen. Zaterdagmiddag schoven aan de Vrije Basisschool Prinsenhof in Grimbergen de eerste ouders aan om hun kinderen in te schrijven. De inschrijvingen starten pas donderdag, maar de plaatsen zijn zo beperkt dat ouders er tot dan zullen kamperen. Gewapend met dikke truien, berenmutsen, kampvuurtjes en flessen jenever brachten ze de nacht door. Uit vrees voor aanzuigeffect weigerde de directie aanvankelijk een klaslokaal open te stellen.

Isabelle Verbruggen was zaterdagmiddag de ouder die de wachtrij opende. 'Ik wist van de voorbije jaren dat heel wat ouders geen plaats konden bemachtigen voor hun kind.' Haar komst zorgde voor een sneeuwbaleffect. Enkele uren later hadden al tien ouders haar voorbeeld gevolgd.

Ondertussen hebben ze zelf een reglement opgesteld. 'Ouders die aankomen, zetten we op een lijst. Die roepen we elk uur af. Wie er niet is, wordt geschrapt. Om zes uur wordt de lijst een eerste keer afgeroepen, om 22.30 uur een laatste keer. Zo kan iedereen toch wat slapen', zegt Andy Blanckaert.

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) betreurt dat er nog gekampeerd wordt. 'De school kan zelf kiezen om te werken met een digitaal systeem. Ik roep iedereen op om daar werk van te maken.' In Grimbergen verkiest het gemeentebestuur evenwel om eerst te investeren in extra schoolcapaciteit in plaats van in een centraal aanmeldsysteem. Een Vlaams systeem, waar alle scholen gebruik van kunnen maken, is voor Crevits ook een optie. 'Maar dan alleen op basis van vrijwilligheid.'

Over een verplicht digitaal systeem is er geen eensgezindheid binnen de Vlaamse meerderheid. De kans dat het er deze legislatuur nog komt, is zo goed als onbestaande. Het systeem dat Open VLD en CD&V voorstellen reserveert een aantal plaatsen voor kansarme leerlingen, met als criterium het diploma van de moeder en de thuistaal. Voor N-VA is dat geen optie. 'Er is in Vlaanderen geen draagvlak voor zo'n voorrangsregeling', zegt Vlaams Parlementslid Kris van Dijck.

En dus bereiden ze zich in Grimbergen voor op nog vier koude dagen, zelfs al wonen ze zoals Perrine Roberti Lintermans maar op honderd meter van de school. 'Toch heb ik de nacht doorgebracht in de koffer van mijn wagen. Ik heb die volgestouwd met dekens en een slaapmatje.' De nachten zullen vanaf nu wel iets warmer worden, want nadat het kwik zaterdagnacht ver onder het vriespunt dook, besliste het schoolbestuur van Prinsenhof alsnog om de refter vanaf 's avonds open te stellen, zodat de ouders toch wat warmer kunnen slapen.

Dieter de beus - Hannes Cattebeke

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream