2 maart 2018

Kansarm kind moet geen voorrang meer krijgen

 

Geen kamperende ouders aan scholen meer volgend jaar.... als alles goed gaat. Er komt een digitaal aanmeldingssysteem voor het lager en secundair onderwijs, met daarin voorrangsregels - bijvoorbeeld voor de kinderen van leraren en voor broertjes en zusjes. Krijgen geen gegarandeerde voorrang meer: kansarmen.

"Ouders moeten kunnen kiezen waar ze hun kinderen willen inschrijven. Voor mij moet de Vlaamse overheid niet zeggen waar ze hun kinderen heen moeten sturen. Als een school dan toch geen plaats heeft, kan de computer door verloting beslissen naar welke school het kind moet gaan", aldus minister van Onderwijs Hilde Crevits over het nieuwe decreet dat inschrijvingen voor scholen beter regelt.

Diploma

Is geschrapt uit dat decreet: het systeem van dubbele contingentering - lees: een manier om de sociale mix te organiseren, met het diploma van de moeder en de thuistaal als criteria. Voor regeringspartij N-VA was die verplichting de reden om het nieuwe decreet tegen te houden. Ook de directeur van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, Lieven Boeve, was geen voorstander.

Crevits ontkent dat ze een bocht maakt: "De sociale mix op scholen blijft belangrijk. Er zijn nog andere mogelijkheden om de diversiteit te garanderen, zoals het afstandscriterium. Als je rekening houdt met hoe ver ouders van de school wonen, zorg je ervoor dat een school echt een afspiegeling wordt van de buurt. Ik ben niet getrouwd met het systeem van dubbele contingentering. Voor veel scholen is het vooral de complexiteit van het systeem dat hen tegenhoudt om erin te stappen. Omdat het lang duurt voor ze weten welke leerlingen bij hen komen, verkeren scholen wekenlang in onzekerheid."

Campagne

Veel experts menen dat als je de dubbele contingentering niét oplegt, de diversiteit op school in gevaar komt. "Maar Crevits wil absoluut voorkomen dat de beelden van de kamperende ouders de campagne volgend jaar zullen domineren", aldus politicoloog Dave Sinardet (VUB). Tel daarbij de openlijke kritiek en het moeilijk uit te leggen mechanisme van de dubbele contingentering, en CD&V besefte dat het een alternatief moest vinden voor het principe van de sociale mix, waar de partij weliswaar aan vasthoudt. "Op een creatieve manier kun je hieruit afleiden dat CD&V géén bocht heeft genomen", zegt politicoloog Carl Devos (UGent), "al hoeft dat geen schande te zijn. Iedereen weet dat N-VA weegt op onderwijsdossiers. De minister heeft gewoon de wet van de sterkste ondergaan." Donderdag zitten alle partijen weer samen over het aanmeldingssysteem. "Dat wordt een moeilijke, maar boeiende discussie", weet Crevits nu al. (DM)

Minister van - Onderwijs Crevits

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream