4 mei 2016

Katholieke scholen omarmen moslims

 

Ze worden revolutionair genoemd, de plannen van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. Maar wat zullen ze nu precies in de scholen veranderen?

1. Hoofddoeken welkom

In een klein aantal katholieke scholen zijn hoofddoeken vandaag toegelaten. Van de koepel mogen er dat veel meer worden. Scholen daartoe verplichten kan niet, omdat elke directie autonoom beslist. "Het is vooral de bedoeling om hen een spiegel voor te houden", verduidelijkt topman Lieven Boeve.

Hij riep de andere netten eerder al op om over het dragen van levensbeschouwelijke symbolen in debat te gaan. Hij verwees toen naar de uitspraken van de Raad van State over het algemeen verbod in het Gemeenschapsonderwijs. In februari gaf de rechtbank nog een godsdienstlerares gelijk omdat ze weigerde de omzendbrief over dat verbod te ondertekenen. De vrouw werd door haar weigering niet aangenomen in een basisschool in Maldegem.

In 2014 waren er twee gelijkaardige zaken: een jonge sikh uit Sint-Truiden die aanklaagde dat hij geen tulband mocht dragen, was volgens de Raad van State in zijn recht, en hetzelfde werd gezegd over twee moslima's uit Dendermonde die het hoofddoekenverbod aanvochten.

3. Speciale gebedsruimtes

"In een katholieke dialoogschool moet er een ruimte zijn waar vanuit verschillende perspectieven kan worden stilgestaan bij geloof, zingeving en levensbeschouwing", zo stelt de koepel. Lees: in lagere en secundaire scholen moet er een plek zijn met symbolen van en openheid voor zowel katholieken als andersgelovigen.

In basisschool Sint-Anna in het Vlaamse-Brabantse Duisburg werd al geëxperimenteerd met een 'pop-up sacrale ruimte'. Daarin maakten leerlingen glasramen die naar de christelijke én de boeddhistische leer verwijzen. Evengoed stond er een kamerfonteintje, een symbool voor de bron van Ismaïl in Mekka.

3. Naschools vak islam

Wordt er straks in het lager en het secundair naast het vak godsdienst een vak islam gegeven? Het katholieke onderwijs sluit het niet uit, maar stelt dat het allemaal niet zo'n vaart zal lopen. Wel denkt het net er op middellange termijn aan om islam als buitenschools vak in te voeren. Moslimleerlingen die dat vak willen volgen, zullen daar dus in eerste instantie buiten de lesuren tijd voor moeten maken.

4. Opleiding voor imams

In 2014 begon de KU Leuven met een opleiding islamitische theologie en godsdienstwetenschappen. In de toekomst moet ook een imamopleiding worden georganiseerd. Hoe die eruit zal zien, is nog onduidelijk. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) heeft wel al een taskforce samengesteld met academici en mensen uit de Moslimexecutieve.

Inhoud ↑

Copyright © 2015 De Persgroep Publishing. Alle rechten voorbehouden

Categorie: 
 

Volg mij ook via

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream

twitter