30 juni 2017

Kinderboerderij jubileert

 

TORHOUT. Op 16 mei 1987 al dertig jaar geleden intussen is de educatieve werking van de stedelijke kinderboerderij van start gegaan. Tijd voor een bescheiden feestje en een terugblik op drie decennia inspanningen om de kinderen met het landelijke leven en de hoevedieren in contact te brengen. Zowel Vlaams minister Hilde Crevits als gedeputeerde Bart Naeyaert kwam de jubileumviering bijwonen. Beiden voerden het woord.

Het verjaardagsfeest had plaats op het domein van de kinderboerderij langs de Ieperse Heerweg. Ook eregedeputeerde Gerard Naeyaert en schepen van Landbouw Hans Blomme spraken de aanwezigen toe. Ze hadden het met z’n allen over het ontstaan van het project, de betekenis van de kinderboerderij voor de landbouw en de waarde van de landbouweducatie.

Koppig doorgezet

Eregedeputeerde Gerard Naeyaert (80) is van bij de prille start de voortrekker van de kinderboerderij geweest. Dat zorgde voor heel wat politieke tegenwind op de oppositiebanken, maar Gerard, die zelf zijn hele beroepsleven landbouwer is geweest en rotsvast in de kinderboerderij geloofde, zette koppig door. En met succes, want weinigen die nu nog twijfelen aan het nut ervan. Zowat iedereen is blij met het mooie domein van 4,5 hectare, de aanwezige dieren en de activiteiten die er voor de kinderen georganiseerd worden.

Veerle Callebert had ook een verjaardag te vieren: ze is precies tien jaar coördinator van de kinderboerderij. Het team dat haar omringt, bestaat uit de ervaren en toegewijde educatieve medewerkers Kurt Ghesquière en Kristel Vandewyngaerde, dierenverzorgster Nynke Colpaert, landbouwschepen Hans Blomme en poetsvrouw Dorina Vansevenant.

Start met Jef en Rita

In de prille beginperiode werd de educatieve werking van de kinderboerderij uitgebouwd door Jef Sabbe en zijn vrouw Rita Spyckerelle. Beiden werden naar het jubileumfeest uitgenodigd en waren present. Activiteiten die ze toen al organiseerden, zoals met de kinderen brood bakken, kennen nog altijd succes. Jef en Rita hebben de basis voor de werking gelegd. Gaandeweg werd het domein almaar mooier. Jaarlijks komen vele kinderen in school- en/of gezinsverband langs.

Het is momenteel wachten op het verbouwen van de schuur net naast de cafetaria. Dat project sleept al jaren aan, maar zou nu op korte termijn gerealiseerd worden. De schuur moet na de werkzaamheden een polyvalente gelijkvloerse verdieping krijgen en twee leslokalen op de bovenverdieping. Dan kan de lelijke lescontainer naast de cafetaria eindelijk verdwijnen. Er zal tegelijk een verbinding tussen de schuur en de naastliggende cafetaria gecreëerd worden. De verbouwde schuur zal ook dienst doen voor vergaderingen en activiteiten van verenigingen, plus voor kampen en eventueel privéfeesten. (JS)

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream

twitter