26 februari 2018

Klappertanden om kind in te schrijven: ijzige wind blaast debat nieuw leven in

 

Klappertandend kamperen in skikleding: voor tientallen ouders in Grimbergen is het niet anders, vijf dagen lang. En dat om hun kind op donderdag in te schrijven in hun school naar keuze. Aanvankelijk konden de vaders en moeders niet binnen en sliepen ze in de auto: "Als honden." Gisteren werd de refter dan toch geopend.

Grimbergen, zaterdag, vrije basisschool Prinsenhof. Rond een kampvuurtje staat een groepje ouders, soms in skibroek en met het hoofd diep in een jas. De wind blaast de rook in het rond. Opschuiven doen ze mee met de zon. "Want dat geeft een enorm verschil." Er zijn 36 plaatsen en er staan ouders van 16 kinderen. Nog wel wat marge, zou je denken. Maar toch durven de ouders niet te vertrekken. Er heerst zelfs een streng regime. "Elk uur is er een naamafroeping", zegt Isabelle Verbruggen, die als eerste aan het kamperen sloeg. "Wie er niet meer is, wordt onherroepelijk geschrapt. Dat gaat zo van 6.30 tot 22 uur, daarna kan iedereen slapen."

In snelheid gepakt

Zaterdagnacht moest dat nog in de auto gebeuren, omdat de school potdicht bleef. Geen pretje, bij -3 graden. "Veel zal mijn man niet geslapen hebben", aldus Verbruggen. "Maar we willen onze zoon Bastian absoluut inschrijven in de instapklas. We gaan de directeur vragen om toch een lokaal open te stellen. Dit is niet te doen. We staan hier als honden buiten. Voor daklozen wordt wel een warm onderdak voorzien, maar niet voor ons."

De voorzitter van het schoolbestuur, Herman De Cnijf, had daar gisteren oren naar. "We zijn in snelheid gepakt, we hadden de ouders niet zo vroeg verwacht. We willen die mensen toch in meer comfortabele omstandigheden huisvesten, met toegang tot sanitair. Ze zullen ook de refter mogen gebruiken. Enkel 's nachts, weliswaar, want overdag moeten de schoolactiviteiten kunnen plaatsvinden."

Eveneens kampeertaferelen verderop, aan basisschool De Regenboog. Daar werden de ouders zaterdag om 14 uur binnengelaten in klaslokalen en gangen, maar vandaag moeten daar lessen kunnen doorgaan. "Ik voel mij echt zo zielig. Dit is toch niet meer van deze tijd?", zucht Dafne Roels, die de zaterdagnacht duttend op de schoolgang heeft doorgebracht. Hallo, onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V)? "Kamperen aan de schoolpoort zou niet meer aan de orde mogen zijn. Scholen hebben nu al veel mogelijkheden om een digitaal aanmeldingssysteem te gebruiken, zoals verplicht is in het basisonderwijs in Antwerpen, Gent en Brussel. Ik ben voorstander van een digitaal systeem voor alle scholen, waarbij er op één moment aangemeld kan worden."

Thuistaal

Maar de kans dat zo'n centraal aanmeldingssysteem voor alle Vlaamse scholen er nog deze legislatuur komt, is klein. Dat was gisteren te horen bij N-VA, dat de zogeheten 'dubbele contingentering' in het systeem niet ziet zitten. Dat mechanisme reserveert een aantal plaatsen voor kansarme indicatorleerlingen, met als criterium het diploma van de moeder en de thuistaal. Voor N-VA is dat geen optie. "Er is in Vlaanderen geen draagvlak voor een voorrangsregeling op school op basis van socio-economische of etnisch-culturele motieven", vindt de partij.

DIMITRI BERLANGER EN NADINE VAN DER LINDEN

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream