11 juni 2014

Kris Peeters heeft zicht op een 'troostprijs'

 

 


Wie weet verkast Kris Peeters naar het federale niveau. Met het premierschap kan CD&V zichzelf en haar boegbeeld een groot plezier doen.


 


Van onze redacteur Bart Brinckman


 


Brussel'Premier worden? Dat is een degradatie', liet Kris Peeters zich begin maart ontvallen. Ook vorige vrijdag grapte hij met journalisten dat de job van eerste minister 'geen promotie' inhoudt. En toch: zoals we Bart De Wever niet moesten geloven toen de N-VA-voorzitter de deur openzette voor het premierschap, geldt wellicht hetzelfde als de ontslagnemende minister-president diezelfde deur sluit.


 


Peeters verkiest het Vlaamse niveau. Maar CD&V heeft geen enkel argument om de N-VA het minister-presidentschap te ontzeggen. De achterstand met de Vlaams-nationalisten oogt te groot. Bovendien sturen ze een aanvaardbare kandidaat het veld in. Tegenover Liesbeth Homans zou CD&V voorbehoud hebben gehad, met Geert Bourgeois heeft ze geen probleem.


 


Voor de verkiezingen hoopte CD&V tenminste een regering te kunnen leiden. Wat op Vlaams niveau niet kan, lijkt op federaal niveau wel te lukken. Daarom wijst CD&V ook Open VLD mordicus af. Samen tellen Open VLD en MR 34 zetels, tegenover 27 voor CD&V en CDH samen. Een verenigde liberale familie krijgt meteen de sleutels van de Wetstraat 16. De N-VA kan het zich dan weer niet 'veroorloven' om een federaal kabinet te leiden. Een premier blijft de emanatie van België.


 


Als premier kan Peeters de bevolking doen vergeten dat CD&V in de Kamer haast half zo groot is als de N-VA (18 tegenover 33 zetels). Met zijn verleden (als minister-president maar ook als topman bij Unizo) heeft hij bovendien een perfect profiel om een economische herstelregering te leiden. CD&V-kringen maken nu al een vergelijking met Martens V en Dehaene I, twee regeringen onder leiding van een christen-democraat die het land economisch op orde moesten zetten.


 


Op federaal niveau bevinden zich heel wat sociaal-economische hefbomen. Het maakt de regering in deze crisistijd cruciaal. In de pikorde van de kiezers weegt een premier ook zwaarder dan een MP, al zal Peeters dat zelf betwisten. Eerder zei minister van Financiën Koen Geens dat een Nederlandstalige eerste minister de Vlaamse interesse voor dat niveau zou opkrikken. De kanseliersbonus in 2019 kan navenant zijn.


 


Tegenover intimi gaf Peeters voor de verkiezingen toe dat alleen het minister-presidentschap of het premierschap (in die volgorde) hem konden behoeden voor een leven buiten de politiek. Het leek hem ook weinig zinvol om als 'gewoon' minister in de Vlaamse regering te stappen. Natuurlijk kan CD&V hem met een Europees commissariaat uitzwaaien. Maar voorzitter Wouter Beke heeft geen zin om al afscheid te nemen.


 


De switch wordt ook overwogen omdat er genoeg kwaliteit in de Vlaamse regering achterblijft. Het centrumlinkse profiel van Hilde Crevits lijkt complementair met de centrumrechtse aanpak van Bourgeois, een provinciegenoot die ze in voorkeurstemmen netjes afdroogde. Federaal heeft Peeters dan weer geen concurrentie. Geens deed het electoraal niet slecht, maar kan wat populariteit betreft niet aan hem tippen. Bovendien oogt zijn profiel wat te rechts. Beke heeft geen reden om zijn pas aangesneden mandaat als voorzitter af te breken.


 


© Corelio


 

 

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream