9 november 2007

Kruisjes noch kransen

 

Een houten kruisje op een kruispunt of een rouwkrans aan een boom in de berm: je ziet het geregeld langs onze Vlaamse wegen, ook in Torhout. Tekenen van diepe pijn en hartverscheurend verdriet na het betreuren van slachtoffers in verkeersongevallen. Soms had dat menselijke leed vermeden kunnen worden door tijdig en efficiënt zwarte punten in het wegennet aan te pakken en waar het gevaar nadrukkelijk om het hoekje loert, structurele ingrepen uit te voeren. Een taak die de overheid ter harte moet nemen.

Het kruispunt van de Rijksweg en de Sint-Henricusstraat in Torhout is veel bewoners allang een doorn in het oog. Wie als gevolg van de renovatie van de Vredelaan al eens de binnenwegen genomen heeft om van Torhout naar Roeselare te rijden of omgekeerd, moet het ondervonden hebben: vanuit de Sint-Henricusstraat of de Bakvoordestraat de superdrukke Rijksweg dwarsen, is levensgevaarlijk. Zeker voor fietsers. En dit met de vrije basisschool van Sint-Henricus op amper een steenworp afstand!

De intentie van Vlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits om het gevaarlijke kruispunt veiliger te maken dankzij middengeleiders, verhoogde fietspaden en wellicht ook een flitspaal, zal bij de bewoners van de genoemde wijk zonder twijfel op gejuich onthaald worden. Al jáááren zijn ze vragende partij voor een veilige oversteek, maar al jáááren preken ze in de woestijn. Ze konden – met de angst om het hart – alleen maar hopen dat er niettegenstaande het grote gevaar geen kruisjes in de grond geslagen zouden moeten worden en geen bloemen aan een boom gehangen.

Blijft de vaststelling dat de besluitvorming, het vrijmaken van financiën, het opmaken van ontwerpen en het uiteindelijk uitvoeren van de projecten niet van vandaag op morgen kan gebeuren. De politieke (malle)molen maalt nu eenmaal langzaam. Dus wordt het voor de bewoners van Sint-Henricus en omgeving wellicht nog tot 2009 wachten vooraleer ze de Rijksweg veilig kunnen dwarsen. Wachten als je weet dat alles aan het eind van de rit voor mekaar komt, valt echter best te pruimen. Kruisjes noch kransen langs onze wegen: dáár gaat het om.

 

JS

"

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream