3 mei 2016

Lancering Columbus in OLVi–PIUS X in Zele

 

 

50 leerlingen van het laatste jaar secundair onderwijs van het Onze Lieve Vrouw Instituut-Pius X in Zele hebben vandaag deelgenomen aan Columbus. Dat gebeurde in aanwezigheid van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits en vertegenwoordigers van het team experten dat Columbus ontwikkelt Columbus is het nieuwe studiekeuze instrument voor jongeren die verder willen studeren. De bedoeling is om jongeren bij die studiekeuze te versterken. De volgende weken nemen al zeker ruim 100 scholen deel aan de proef die stapsgewijs in het secundair onderwijs zal worden ingevoerd.

 

Columbus maakt deel uit van een volledig traject.

 

Om de studiekeuze van jongeren te versterken voert Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits stapsgewijs Columbus in. Columbus geeft invulling aan de geplande verplichte niet-bindende exploratieproef. Het instrument past binnen een volledig traject om leerlingen kwalitatief te begeleiden bij hun studiekeuze naar het hoger onderwijs. Het is voor het eerst in Vlaanderen dat er zo’n veelzijdig instrument is dat los staat van één bepaalde universiteit of hogeschool.

 

Bij de afname van Columbus komen verschillende belangrijke onderdelen van de studiekeuze samen: studievaardigheden, motivatie, interesse, wiskunde, taal en redeneren. Duizenden leerlingen uit ruim 100 scholen nemen de volgende weken al zeker deel aan de proef. Het gaat om scholen die die via een steekproef geselecteerd werden, maar ook om heel wat scholen die zich via de website van Columbus spontaan aanmeldden om mee te doen. Dat kan nog steeds tot eind juni.

 

Columbus neemt nu 3 uur in beslag en kan in verschillende modules worden afgelegd. In de toekomst zal de proef korter worden. Op basis van de eerste resultaten kan er worden nagegaan welke vragen doorslaggevend zijn en welke minder.

 

Op dit moment krijgen de leerlingen nog geen onmiddellijke feedback. Om Columbus te valideren moet je immers de leerlingen nu het instrument laten invullen en hen dan volgen in hun eerste jaar hoger onderwijs. Die feedback komt er vanaf het schooljaar 2017-2018 op basis van de resultaten van dit eerste onderzoek.

 

De ontwikkeling van Columbus gebeurt door de universiteiten en hogescholen samen via een project binnen de Vlaamse Universiteiten en Hogescholen Raad (VLUHR). Experten hebben vanuit bestaande instrumenten Columbus samengesteld. Dit gebeurt in overleg met het SOHO-platform van de Vlaamse Onderwijsraad. Dat platform slaat een brug tussen het secundair- en het hoger onderwijs.

 

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “50.000 jongeren kiezen elk jaar voor hoger onderwijs. Columbus is door een team experten ontwikkeld om jongeren bij die studiekeuze te helpen. De proef is één onderdeel van een volledig traject, want scholen doen nu al heel wat inspanningen voor een goede begeleiding. Het is wel voor het eerst dat er een instrument voorhanden is dat los staat van één bepaalde universiteit of hogeschool. De invoering van Columbus zal zorgvuldig en stapsgewijs gebeuren. Nu is er een eerste afname, volgend jaar willen we dit doen bij een grotere groep leerlingen om Columbus geleidelijk te valideren en te veralgemenen. Dit gebeurt in nauw overleg met het onderwijsveld.”

 

Meer informatie over het project is beschikbaar op de website www.onderwijskiezer.be/columbus

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream