26 februari 2018

Leerkrachten sneller vast benoemd

 

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) heeft een akkoord met de sociale partners over een loonsverhoging voor leraars. Leerkrachten worden ook sneller benoemd.

Leerkrachten krijgen op 1 september 2018 een loonsverhoging van 0,3 procent. Vanaf 1 januari 2021 loopt dat op tot 1,1 procent. Dat staat in het nieuwe ontwerp van collectieve arbeidsovereenkomst dat de vakbonden, werkgevers en de Vlaamse regering hebben onderhandeld. De laatste lineaire loonsverhoging in het onderwijs dateert van 2003. Met deze maatregel wil Crevits (CD&V) dat de verloning in het onderwijs gelijk komt met andere sectoren.

Het is een van de manieren om het lerarenberoep aantrekkelijker te maken. Vanaf 2019 zijn er jaarlijks tot 70.000 extra leerkrachten nodig. Het akkoord gaat daarom verder dan de koopkrachtverhoging. Zo komt er meer werkzekerheid door platforms op te richten voor vervangende leerkrachten. Er komt ook begeleiding voor starters en ondersteuning voor directeurs in het lager onderwijs.

De loonsverhoging betaalt de Vlaamse regering uit eigen zak. Daarvoor was tijdens de begrotingsopmaak al geld vrijgemaakt. Voor de startersbegeleiding en beleidsondersteuning heeft Crevits met de sociale partners een originele oplossing gevonden. Vanaf 1 september 2019 komen leerkrachten sneller in aanmerking voor een tijdelijke aanstelling van doorlopende duur en dus sneller voor een vaste benoeming. Bovendien zullen functies van personeelsleden die voor langere tijd in een vorm van verlofsysteem zitten deels vacant worden. Zo krijgen duizenden tijdelijke leerkrachten meer perspectief op een stabiele loopbaan. Voor leerkrachten die een vaste aanstelling hebben, moeten minder patronale bijdragen aan de federale sociale zekerheid worden betaald. Dat levert 56 miljoen euro op.

Coalitiepartner N-VA noemde het akkoord gisteren een 'gemiste kans'. Volgens Vlaams Parlementslid Koen Daniëls (N-VA) moet de focus minder op de lonen liggen en meer op extra ondersteuning van leerkrachten en directies. Crevits wil sowieso later dit jaar in het kader van het loopbaanpact nog verder onderhandelen met de sociale partners over meer maatregelen om het beroep aantrekkelijker te maken.

BARBARA MOENS

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream