10 januari 2017

Leerlingen krijgen een dagje les van minister en Studio 100-baas

 

Dertig leerlingen van het Sint-Pieterscollege hebben maandag les gekregen van minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) en Studio 100-baas Hans Bourlon. Zo werd een project in gang gezet, dat het ondernemerschap bij jongeren moet aanwakkeren.

Dat mensen als Hans Bourlon en Hilde Crevits tijd vrijmaakten voor 17- en 18-jarigen, was bijzonder. Dat beseften ook de leerlingen. Maar dankzij 'Ondernemers voor de klas' van Vlajo was het mogelijk.

Bedoeling is jongeren een beeld te geven van wat ondernemen en werken in een onderneming betekent, ze uit te leggen welke vaardigheden nodig zijn op de werkvloer en hen goesting te doen krijgen in het ondernemerschap.

Primeur

Tot 3 maart zullen 350 ondernemers en bedrijfsleiders 660 lessen geven aan leerlingen uit het secundair en hoger onderwijs in Vlaanderen. Het Sint-Pieterscollege kreeg met Hans Bourlon en Hilde Crevits de primeur. “Ik vind het belangrijk om tijd vrij te maken om de jeugd te motiveren om te ondernemen”, zei Bourlon. “Het zijn de ondernemers die onze samenleving draaiende houden en zorgen voor welvaart. En toch zijn veel jongeren er bang van. Dat zou niet mogen.”

Bourlon gaf veel tips op basis van zijn eigen ondervindingen. Zo benadrukte hij dat het belangrijk is om na te denken over je interesses en specialiteiten. “Ik heb zelf veel geleerd bij de Scouts, zoals organiseren en verantwoordelijkheid nemen. Daarna is alles toevallig gekomen. Gert Verhulst en ik wilden een tv-programma maken met een hond en zo waren we vertrokken.” “Je moet je zaak stap voor stap uitbouwen, zonder zotte manoeuvres te doen. Je mag je specialiteit nooit uit het oog verliezen. Wij zullen met Studio 100 nooit te veel voor volwassenen doen. Als je je focus verliest, ga je fouten maken”, zegt Bourlon.

Hij denkt ook dat jongeren veel kunnen bereiken door te ondernemen in zaken als digitalisering. “Zij zijn daarmee opgegroeid, dus kunnen ze daar veel meer mee bereiken dan sommige reeds bestaande bedrijven”, zei hij.

Minister Crevits van haar kant benadrukte het belang van durf en passie. “Ik ben eigenlijk advocaat en er is geen fijner gevoel dan wanneer je een zaak wint waar je veel energie in hebt gestoken. Passie is daarin een enorme drijfveer. Maar je gaat ook veel zaken verliezen. Als je iets onderneemt, loop je ook soms tegen de muur. Maar je moet ervoor blijven vechten”, zegt de minister.

Studentenjob

Ze gaf nog aan dat ze ondernemen voor studenten even makkelijk wil maken als het uitvoeren van een studentenjob. “Mijn eigen dochter maakt naast haar studies nog strikjes. Ik merk dat jongeren echter niet goed weten hoe het dan zit met de regelgeving voor zelfstandigen, de verloning en alle administratie die daarbij komt kijken, terwijl die bij een studentenjob vaak door de werkgever in orde gebracht worden. Dat moet veranderen”, zegt Crevits.

De jongeren waren alvast zeer enthousiast over hun voormiddag. “Het was echt interessant”, zei Elena. “Ik begon dan toch wel na te denken over wat mijn sterktes zijn, of wat ik zou kunnen ondernemen.” Daan ging nog een stap verder en zegt dat de kans groot is dat hij ondernemer wordt. “Hier op school werken we al met miniondernemingen en dat vind ik geweldig. Deze uitleg was dan ook zeer boeiend.”

Hannelore Smitz

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream