24 september 2015

Leraren betalen voortaan voor Klasse

 

Leraren die het onderwijstijdschrift Klasse nog willen ontvangen, moeten er voortaan voor betalen. Klasse blijft wel nog actief online. Zo probeert het tijdschrift te overleven na de Vlaamse besparingsronde.

De Vlaamse regering heeft als een onderdeel van haar besparingen het werkingsbudget van het onderwijstijdschrift Klasse gehalveerd. De redactie van Klasse heeft nu een toekomsttraject uitgewerkt voor dat tijdperk met een beperkt budget.

Concreet krijgt Klasse een nieuwe website en zal het nieuwsbrieven op maat van bijvoorbeeld leraren, directeurs of ouders verspreiden. Klasse Magazine verschijnt nog vier keer per jaar op papier voor leraars en directeurs, maar die moeten daarvoor voortaan 10 euro per jaar betalen. Elke school krijgt wel een gratis exemplaar.

'Het nieuwe magazine vult de andere, digitale communicatiekanalen aan met sterke dossiers, diepgaande reportages, inspirerende portretten en sterke opinies', zegt waarnemend hoofdredacteur Hans Vanderspikken.

Het toekomstplan van Klasse werd door Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) goedgekeurd. Zij bevestigt ook het autonome redactiestatuut van Klasse. Maar veel medewerkers vragen zich af hoe autonoom de redactie nog zal kunnen werken. De redactionele autonomie van Klasse was altijd al een doorn in het oog van de onderwijskoepels en het departement Onderwijs. Het is ook de reden waarom Pieter Lesaffer, de vorige hoofdredacteur, in maart besliste om na de besparingen zijn functie op te zeggen. 'Het zwaartepunt van Klasse is verschoven naar een meer service-gerichte communicatie', zei hij toen.

In die zin is het ook veelzeggend dat voor de nieuwe hoofdredacteur gezocht wordt naar iemand met ervaring in de overheidscommunicatie, in plaats van journalistieke expertise.

BARBARA MOENS

Inhoud ↑

Copyright © 2015 Mediafin. Alle rechten voorbehouden

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream