18 mei 2018

Meer vrouwen dan mannen bij kartel

 

KUURNE. Nog 150 dagen voor we met zijn allen naar de stembus trekken. Op 14 oktober kies je wie de volgende zes jaar Kuurne zal besturen. Wie en welke partijen vind je straks op de lijsten, wie doet niet meer mee? Tijd voor een stand van zaken.

Bij CD&V Kuurne hebben ze hun huiswerk al langer af. In december stelde lijsttrekker Francis Benoit zijn ploeg al uitgebreid voor aan de kiezer. Naast routiniers als Jan Deprez, Ann Messelier en Chris Delneste lanceren de christendemocraten ook een aantal beloftevolle jongeren. Vooral de ambitie van Willem Vanwynsberghe en Sil Vandenbogaerde springt in het oog. “Het mag duidelijk zijn: ook de jongeren op onze lijst hebben zeker wat in onze pap te brokken”, vertelt Francis Benoit. “We zijn onlangs op weekend getrokken om allemaal samen het programma uit te schrijven. Die nieuwe dynamiek loont, dat zal ook blijken.”

Vlaspark

CD&V heeft dan ook grootse plannen, niet alleen in het centrum van Kuurne - denk aan de centrumvernieuwing of investeringen op het Sportpark - maar ook op de site-hippodroom en op Sint-Pieter. “De kern van onze boodschap is meer groen, meer open ruimte. Het pas geopende Vlaspark is daarvan de perfecte illustratie. Volgens ons zou de molen die nu langs de Brugsesteenweg staat, veel beter gedijen in dat park. We moeten durven nadenken over een verhuizing.”

Op 27 mei komt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits samen met Francis Benoit de volgorde van de lijst bekendmaken. Tegelijk geeft CD&V het startschot van een resem, naar eigen zeggen, ‘originele huisbezoeken’.

N-VA Kuurne loste de voorbije weken en maanden met mondjesmaat nieuwe namen. Zonder aan te geven waar op de lijst de kandidaten komen te staan, kwamen telkens triootjes naar buiten. Lijsttrekker Johan Bossuyt bouwt in stilte aan zijn team, dat qua gemiddelde leeftijd voorlopig vrij hoog ligt. Enkel de 26-jarige Milion Dema is jonger dan 30. “Eerder toeval”, glimlacht Johan wanneer we hem de vraag stellen. “We trachten een goede mix te vinden, de jongere gasten komen zeker ook aan bod. In totaal komen trouwens 13 nieuwe namen op.” Opvallend is dat een van die nieuwe namen, thuisverpleegster Carla Meyhui, meteen doorstoot naar plaats twee. Met verder Bram Deloof, Jeroen Dujardin, Kirsten Coucke en Lander Dewaele is de top zes ondertussen compleet, Nicole Piepers fungeert als lijstduwer. “Tegen uiterlijk 11 juli willen we de volledige lijst af hebben”, aldus nog de N-VA-lijsttrekker. “Onze ambities? Nog beter scoren dan in 2012 en opnieuw mee besturen. We zijn momenteel het programma aan het concretiseren en toetsen dat zowel intern als extern af. N-VA Kuurne is goed aan het werk.”

Stil bij Nieuw Kuurne

De derde fractie van de huidige meerderheid, SP.A/Groen, opteert ook deze keer voor een eengemaakt progressief kartel. “Inhoudelijk zitten we op dezelfde lijn, dat was al snel duidelijk. We staan samen ook gewoon sterker dan alleen”, gaven voorzitters Bernard Noffels (SP.A) en Mike Verhaeghe (Groen) in maart al aan. Woensdagavond werd de lijst kandidaten officieel voorgesteld. Opvallend: SP.A/Groen kiest voor 12 vrouwen en 11 mannen, een duidelijke female touch dus. Op de lijst staan ook veertien nieuwkomers onder wie jonge veulens Ayline Herreman (18), Yakima Decoster (19) en Luna Goessaert (22).

Lijsttrekker wordt huidig schepen Francis Watteeuw, de effectieve volgorde van de SP.A/Groen-lijst wordt later duidelijk. Frans Ramon, die eerder zijn afscheid van de politiek aankondigde, gaat er toch nog een keertje voor en fungeert met zijn ervaring als raadgever van de ambitieuze ploeg. De slogan ‘voor een bruisend Kuurne’ moet het sprankelende enthousiasme van SP.A/Groen kracht bij zetten.

Nieuw Kuurne/Open VLD tenslotte, de lijst die onafhankelijken en liberalen verenigt, heeft met oud-burgemeester Carl Vereecke een ervaren kopman. Lijstduwer is zoals geweten dokter Geert Veldeman. Verder nemen ook de huidige 10 gemeente- en OCMW-raadsleden hun plekje in. Daar voegt het kartel dertien nieuwe mensen aan toe. Namen werden nog niet gelost en ook wat het concrete programma betreft, blijft het voorlopig stil, al komt daar heel binnenkort verandering in. “Afgelopen woensdag hadden wij finale gesprekken met de nieuwe kandidaten. Op 22 mei stellen we dan onze lijst en belangrijkste punten voor”, aldus Carl Vereecke. Wie waar komt te staan, lees je uiteraard uitgebreid op kw.be.

Door Olaf Verhaeghe

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream