16 december 2014

Meisjes scoren slechter op toelatingsproeven dan jongens

 

De slaagkans op de toelatingsproef arts en tandarts is duidelijk lager voor meisjes dan voor jongens. Dat blijkt uit een onderzoek van de VUB. 'Meisjes presteren over het algemeen nochtans beter op school'.

'In een eerste sessie bedroeg de slaagkans voor jongens 23 procent, en die van meisjes 13 procent. In een tweede sessie was dat respectievelijk 25 en 19 procent', zegt socioloog Bram Spruyt, die samen met Lilith Roggemans het onderzoek voerde. 'Meisjes presteren over het algemeen beter op school, maar de formule van toelatingsproef ligt hen minder.' Dat komt grotendeels omdat meisjes minder geneigd zijn om te gokken, wat bij een proef met multiple choice in hun nadeel werkt.

Het onderzoek is belangrijk met het oog op de oriëntatieproeven, die minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) wil invoeren in het hele hoger onderwijs. 'Daarop moeten de studenten toch voorbereid worden', zegt Spruyt. 'We zullen een nieuwe toetscultuur moeten aanleren, en tegen meisjes moeten zeggen dat gokken in die proeven wel degelijk loont.' (bhe)

Inhoud ↑

Copyright © 2015 Corelio. Alle rechten voorbehouden

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream