8 juli 2015

Meisjes, wees niet zo onzeker!

 

"Ga met meer zelfvertrouwen naar het toelatingsexamen voor arts en tandarts." Die opvallende oproep lanceert onderwijsminister Crevits aan alle vrouwelijke deelneemsters. Nieuwe cijfers tonen immers aan dat de meisjes daarop vaker buizen, terwijl ze het tijdens de studie zelf net béter doen dan de jongens.

Bijna 5.000 studenten zwoegden gisteren op het toelatingsexamen voor arts en tandarts in Brussels Expo. En een pak meer meisjes dan jongens. Die laatsten maakten maar één derde van de groep uit. Het is voor alle deelnemers nog tot 14 juli bang afwachten of ze geslaagd zijn. Maar nu al staat vast dat jongens méér kans hebben om 'yes!' te roepen dan meisjes. Vorig jaar slaagde bij hen één op de vier voor de proef. Bij de meisjes was dat maar zo'n één op de zes. "Eenmaal de studie aangevat, doen meisjes het nochtans net beter", klinkt het op het kabinet van Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V).

Zo slagen meisjes in de bachelor geneeskunde gemiddeld voor 95% van de 60 studiepunten, jongens maar voor 89,5%. Zij doen het daar dus gemiddeld zo'n 5,5% beter. Bovendien geven meisjes er minder vaak de brui aan dan jongens: het aantal drop-outs ligt een stuk lager. En niet enkel in de geneeskunde, ook in andere academische bachelors steken meisjes de jongens voorbij. Zelfs als het om zogenaamde 'jongensrichtingen' gaan, zoals chemie. Daar deden zij het gemiddeld 6,6% beter dan hun mannelijke studiegenoten (zie tabel rechts).

Voor de zogenaamde 'STEM-opleidingen' - een waaier aan technologische, technische, exact-wetenschappelijke en wiskundige richtingen - en voor de lerarenopleiding wil Crevits tegen het academiejaar 2016-2017 starten met een verplichte, niet-bindende toelatingsproef. Tegen Pasen volgend jaar plant ze een test met leerlingen uit het secundair onderwijs.

Multiple choice

Vraag is of zo'n proef de meisjes niet onterecht zal afschrikken. "Veel hangt af van de vorm van het examen. Zo doen meisjes het vaak minder goed bij multiplechoicetoetsen met giscorrectie", merkt pedagoog Pedro De Buyckere van de Arteveldehogeschool op. "Onder meer de KU Leuven test nu een alternatief voor die giscorrectie uit, om het negatieve effect op meisjes te verminderen. Sowieso is een degelijke proef uitwerken een werk van lange adem. De echte betrouwbaarheid wordt maar duidelijk op langere termijn: hoe doen de studenten het een paar jaar nádat zij dat examen afgelegd hebben?"

Het kabinet-Crevits wacht de onderzoeken wat af. "We volgen de experimenten met alternatieven voor giscorrectie zeker op vanuit het toelatingsexamen", klinkt het. "Maar we zullen niet overhaast te werk gaan."

Duidelijkheid

Er is immers al gesleuteld aan dat toegangsexamen, nadat er bij vorige edities verschillende problemen opdoken omdat sommige vragen niet duidelijk genoeg waren. Op dit moment werkt de commissie aan bijkomende adviezen om het examen van volgend jaar te verbeteren.

Maar de minister wil vooral hameren op het zelfvertrouwen van meisjes die zo'n toelatingsproef aanvatten. Of liever: op het gebrek daaraan. "Veel heeft te maken met onzekerheid. Terwijl ze het tijdens de studies doorgaans net beter doen. Ze mogen dus met meer zelfvertrouwen aan de proef beginnen." Meteen goede raad voor wie gisteren de lat niet haalde. Op 25 augustus komt er immers een tweede sessie van de ingangstest voor arts en tandarts.

KATRIEN STRAGIER

Inhoud ↑

Copyright © 2015 De Persgroep Publishing. Alle rechten voorbehouden

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream