20 januari 2017

Minder studenten kiezen universiteit

 

Voor het eerst in meer dan vijftien jaar hebben minder studenten voor een opleiding aan een universiteit gekozen. Hogescholen zijn wel meer in trek. 'Ze hebben na drie jaar een diploma in handen waarmee ze veel kans maken op een job.'

Exact 120.676. Zo veel jongeren hebben dit academiejaar gekozen voor een opleiding aan een hogeschool, bijna 2.000 meer dan in 2015-2016. Aan de universiteiten tekent zich juist een ander beeld af. Daar staan op dit moment zowat 116.084 studenten ingeschreven, zo'n 190 minder dan vorig academiejaar. Dat blijkt uit Hoger Onderwijs in Cijfers, een jaarlijkse publicatie van de Onderwijsadministratie waar Het Nieuwsblad over bericht. Het betekent dat de vijf universiteiten samen voor het eerst in meer dan vijftien jaar met een (bescheiden) dalende trend te maken krijgen. In 2015-2016 konden ze wel nog groeicijfers voorleggen, maar die bleven toen al beperkter dan anders.

Het is overigens niet de eerste keer dat de hogescholen meer studenten tellen dan de universiteiten. Vorig academiejaar was dat ook al het geval en in de periode voor 2013-2014, toen meer dan 20.000 studenten 'verhuisden' door de integratie van academische hogeschoolopleidingen in de universiteiten, was het zelfs de regel.

Volgens onderwijskundige Martin Valcke zijn de hogescholen, waar de HoGent met meer dan 13.400 de grootste blijft - gevolgd door de Artevelde- en de Karel de Grote-Hogeschool - erin geslaagd zich een "positiever" imago aan te meten. "Wat we zien, is eigenlijk een logische evolutie. De professionele bachelors worden nu meer gewaardeerd, wat ook met het economisch klimaat te maken heeft. De hogeschool lijkt voor sommige studenten een veiligere en goedkopere keuze. Ze hebben immers, als alles goed gaat, na drie jaar een diploma in handen waarmee ze veel kans maken op een job."

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) wil werk maken van de uitbouw van de hogere beroepsopleidingen.

REMY AMKREUTZ

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream