20 juni 2017

Minister Crevits en Sven Nys lanceren ‘ZONtijd’

 

 

440.000 leerlingen uit het basisonderwijs motiveren om volgend schooljaar samen 150 miljoen km te bewegen. Dat is de afstand tussen aarde en zon. Dat is de ambitie van de campagne ‘Bewegen naar de Zon’. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits en Sven Nys hebben vanochtend in de topsporthal in Gent ‘ZONtijd’ gelanceerd. Ook Tia Hellebaut, Marc Herremans en Sien Wynants van Ketnet zetten hun schouders onder dit initiatief. In het secundair onderwijs starten in september 11 proefprojecten rond beweging.

 

In Gent hebben Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits en Sven Nys de campagne ‘Bewegen naar de Zon’ voorgesteld. Dat is een campagne om kinderen en jongeren extra te laten bewegen op school. Dat is nodig, want wetenschappelijk onderzoek toont aan dat overgewicht en obesitas een ernstige bedreiging vormen voor de gezondheid, ook bij onze kinderen en jongeren.

 

De Wereldgezondheidsorganisatie bepaalt dat peuters en kleuters best minstens 3 uur per dag bewegen aan lichte, matige of hoge intensiteit. Voor jongeren vanaf 6 jaar gaat het om 60 minuten matig tot zwaar lichamelijke activiteit per dag. In België voldoet maar 6,5 procent van de kinderen van 6 tot 9 jaar hieraan. Als je naar de groep 10-17 jaar kijkt, voldoet amper 2,4 procent.

 

De leeftijdsgroep van 6 tot 12 jaar zit in Vlaanderen gemiddeld 7 uur per dag, jongeren van 12 tot 18 jaar zitten gemiddeld 8 uur per dag.

 

Allemaal ‘Zontijd’

 

Voor het basisonderwijs is er de nieuwe, wervende campagne ‘Bewegen naar de zon’. De 440.000 leerlingen van het basisonderwijs worden uitgedaagd om aangemoedigd door Tia Hellebaut, Marc Herremans, Sven Nys en Sien Wynants van Ketnet samen op 1 jaar tijd de afstand tot de zon af te leggen: 150 miljoen kilometer. Dat gebeurt via het begrip ‘Zontijd’. Dit is de tijd die scholen buiten de klassieke lestijden lichamelijke opvoeding dagelijks in extra beweging investeren. Als elke leerling dagelijks een kwartier meer beweegt, dan halen ze samen die afstand. Alle ‘Zontijd’ zal vanaf september centraal geregistreerd worden via de nieuwe website www.bewegennaardezon.be van de Vlaamse Stichting Schoolsport en gepromoot via een filmpje met sportieve BV’s (via https://youtu.be/VQSO04qzC5c).

 

Proefprojecten secundair onderwijs

 

In het secundair onderwijs starten volgend schooljaar 11 proefprojecten: 10 in het gewoon en 1 in het buitengewoon onderwijs. Die projecten moeten aantonen welke maatregelen het beste resultaat afwerpen om jongeren extra te doen bewegen en welke effecten ze hebben op het schoolbeleid en het schoolklimaat.

 

Enkele voorbeelden:

 

  • Campus Van Eyck Middenschool en Atheneum in Maaseik: elk lesuur wordt met 5 minuten ingekort zodat er extra ruimte komt voor circa een uur beweging richting een fitte school

  • Don Bosco Zwijnaarde wil One Mile a Day toepassen in het secundair onderwijs

  • Sint Lutgardis in Halle heeft het plan voor fitklassen: rechtstaand les volgen en de banken daarvoor zelf maken.

  • De Leerexpert Burchtse Weel (BUSO) in Antwerpen wil een breder kader rond bewegen, deelname aan activiteiten waarbij men trots kan zijn, bewegen voor de ‘fun’.

 

De andere geselecteerde scholen zijn: Sint Claracollege in Arendonk, Sport en Handelsinstituut in Turnhout, Barnum in Roeselare, VTI in Torhout, Stella-Matutinacollege in Lede, Instituut Sint Lutgardis in Zomergem en Koninklijk Atheneum in Zottegem.

 

De scholen worden begeleid door de Stichting Vlaamse Schoolsport en krijgen wetenschappelijke ondersteuning door de KU Leuven. De resultaten van de proefprojecten zullen op een symposium in 2019 worden voorgesteld.

 

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “Jong geleerd is oud gedaan is het motto dat bij uitstek voor sport en beweging opgaat. Als je opgroeit in een omgeving waar sport en beweging een evidentie zijn, als je naar school gaat in een school die letterlijk en figuurlijk constant in beweging is, zal je daar de vruchten van plukken voor de rest van je leven. Niet alleen fysiek maar ook mentaal. We kiezen voor ambitieuze doelstellingen om elke jongere tot beweging te brengen. Bekende sportfiguren zoals Tia Hellebaut, Marc Herremans, Sven Nys en Sien Wynants van Ketnet zetten mee hun schouders onder ‘ZONtijd’, hét nieuwe begrip over extra bewegen op school.”

 

Het actieplan ‘Hoog tijd voor geZONtijd’ is een plan van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits, Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen en Vlaams minister van Sport Philippe Muyters. Er wordt gewerkt met een Klavertje Vier: beweging (inclusief sport), beweegvriendelijke sportinfrastructuur, gezonde voeding en eetgedrag en EHBO en reanimatie.

 

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream