29 augustus 2016

Minister Crevits herziet ontslagprocedure voor leerkrachten

 

Gesteund door een studie hierover van het Rekenhof, zegt Crevits dat de scholen hun leerkrachten veel te weinig evalueren. Nochtans maakt dit deel uit van een goed personeelsbeleid.

Topman Lieven Boeve van het katholiek onderwijs kan de minister volgen, maar stelt enkele serieuze pijnpunten aan de kaak. “Ik wil van de vaste benoeming geen fetisj maken, maar de minister moet dan wel de evaluatieprocedures eenvoudiger maken.” Volgens Boeve gebeurt het te vaak dat door procedurefouten uiteindelijk een slechte leraar niet ontslagen kan worden, waardoor hij of zij jarenlang voor de klas blijft staan. “De kinderen zijn daar de dupe van”, zegt hij.

Voorzitter Marie-Jeanne Baelmans van de vereniging van schooldirecteurs VLVO is het ermee eens. “Die procedures duren soms jaren, en dan nog krijg je uiteindelijk ongelijk door een kleine vormfout, een datum die op een verkeerde plek staat, een naam die ergens op de foute plek van een pagina staat, enzovoort. Ik heb het ooit eens nagekeken: bij 35 van de 37 procedures bij de beroepskamer werd het beroep uiteindelijk ingetrokken, en blijft een leraar die de school wil ontslaan voor de klas staan.”

Minister Crevits heeft begrip voor de klachten, maar zegt tegelijk dat sommige schoolbesturen de evaluaties ernstiger moeten opnemen. Ook de vakbonden kaatsen de bal terug naar de schooldirecties. “Ik vind net dat die procedures almaar beter verlopen”, zegt algemeen secretaris Marianne Coopman van de christelijke onderwijzersvakbond COV. Zij wijst erop dat de evaluatieprocedure niet dient om mensen te ontslaan, maar om ze te coachen en beter te begeleiden. (BM)

Inhoud ↑

Copyright © 2016 Concentra. Alle rechten voorbehouden

Categorie: 
 

Volg mij ook via

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream

twitter