15 juni 2017

Minister van Scholenbouw

 

Ruim 2 miljard euro, dat is het recordbedrag dat de Vlaamse overheid tussen 2015 en 2017 in nieuwe scholen pompte. Dat blijkt uit het rapport Masterplan Scholenbouw dat Vlaams onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) vandaag voorstelt.

Op 1 september 2014 opende in Londerzeel het splinternieuwe Gemeentelijk Technisch Instituut (GTIL) met acht werkplaatsklassen, een laboratorium voor wetenschappen, vier leslokalen voor algemene vakken, een sportzaal van 685 vierkante meter en een centrale ontmoetingsruimte met refter en open leercentrum voor 300 leerlingen. 16 maanden had de bouw geduurd - een schijntje van de 15 jaar dat het dossier had aangesleept. Het GTIL was de eerste 'School van Morgen', het scholenbouwprogramma waarin de Vlaamse overheid samenwerkt met privépartners AG Real Estate en BNP Paribas Fortis.

Drie schooljaren later zijn er 133 nieuwe scholen in Vlaanderen, nog eens vijf bouwwerven zullen tegen het einde van het schooljaar klaar zijn. Alles bij elkaar hebben 91.584 leerlingen een nieuwe school gekregen. Er wordt momenteel nog 137.503 vierkante meter schooloppervlakte gebouwd in 27 projecten. Nog 22 andere projecten zitten in ontwerpfase. In 2016 alleen al is er 387.138 vierkante meter schooloppervlakte opgeleverd, voor 61.500 leerlingen, in 26 nieuwe scholen en 49 sportzalen.

Dat blijkt allemaal uit het voortgangsrapport Masterplan Scholenbouw dat Vlaams minister van Onderwijs Crevits vandaag in het Vlaams Parlement voorstelt. "We zijn bezig aan een grote inhaalbeweging", zegt minister Crevits. "Er is nu eenmaal een historisch gegroeide achterstand in de vernieuwing en het onderhoud van de schoolgebouwen in Vlaanderen en Brussel. Die achterstand trachten we stap voor stap weg te werken."

Maar scholen groeien niet gratis uit goeie kleigrond. Alles bij elkaar - nieuwbouw en renovaties - investeerde Vlaanderen de afgelopen twee jaar 2 miljard euro voor schoolvernieuwing. Dat is een record en een verdubbeling van de vorige investeringsperiode: in 2011-2013 was er 1 miljard voor scholenbouw. Máár: met deze investering is de nood nog niet geledigd. De subsidiebehoefte voor scholenbouw bedraagt, over alle onderwijsnetten heen, ongeveer 5 miljard euro. "Alleen al in 2016 en 2017 worden in 306 gemeenten honderden schoolbouwprojecten gefinancierd in Vlaanderen en Brussel. Dat betekent: in 94% van alle Vlaamse en Brusselse gemeenten worden ofwel nieuwe scholen gebouwd ofwel bestaande scholen grondig vernieuwd. Er staat ook een aantal investeringen op stapel die politiek beslist en definitief goedgekeurd zijn. Bijvoorbeeld nog eens 300 miljoen euro voor een nieuw scholenbouwprogramma en 54 miljoen euro om klassen energiezuiniger te maken. Dat zijn we nu nog volop aan het uitvoeren", zegt Crevits.

SVEN SPOORMAKERS

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream