17 maart 2008

Ministers Van Brempt en Crevits pakken overlading vrachtwagens aan: 2 miljoen euro voor Weighing in Motion

 GEZAMENLIJKE PERSMEDEDELING
MINISTER VAN MOBILITEIT KATHLEEN VAN BREMPT
MINISTER VAN OPENBARE WERKEN HILDE CREVITS
17 maart 2008
 
Ministers Van Brempt en Crevits pakken overlading vrachtwagens aan: 2 miljoen euro voor Weighing in Motion
 
Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt en Vlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits reageren positief op het voorstel van VAB om de overlading van vrachtwagens aan te pakken.
Een automatisch weegsysteem op de weg (Weighing in Motion) kan hiertoe bijdragen. Beide ministers gaan dit systeem dan ook snel introduceren. Ze trekken dit jaar nog 2 miljoen euro uit om op 8 locaties Weighing in Motion te installeren. Bedoeling is om volgend jaar nog bijkomende locaties te selecteren.
 
Na een positieve evaluatie van de proefopstelling te Ranst bleek Weighing in Motion een efficiënte controlemethode waarbij een weegbalk in het wegdek vrachtwagens op overgewicht controleert tijdens het rijden. Hierdoor kan men zeer gericht die vrachtwagens die door het systeem gedetecteerd worden als overladen, van de weg halen voor een extra controle.
 
De geschikte locaties zullen nu geselecteerd worden. Omdat de vrachtwagens moeten afgeleid worden naar een weegbrug moet de inplanting van een WIM-systeem plaatsvinden op een redelijke afstand van de afrit naar een weegbrug.
 
Uit een proefopstelling Weighing in Motion die de Vlaamse overheid op de E313 in Ranst testte, blijkt dat 1 op 40 vrachtwagens overladen is. 1 op 10 was zelfs te zwaar geladen op één van de assen. Dit is niet alleen slecht voor het wegdek, maar ook voor de verkeersveiligheid. Het voertuig zelf is niet aangepast aan een te zware lading en hoe zwaarder het voertuig, hoe groter de remafstand én de impact bij een ongeval.
 

In januari maakte minister Hilde Crevits de resultaten bekend van de proefopstelling op de E313 in Ranst.   Dit kan u lezen in het persbericht van 16 januari 2008.

 

Persinfo
 
Sara Vercauteren, woordvoerster Kathleen Van Brempt, 0495 21 56 69
Cybelle-Royce Buyck, woordvoerster Hilde Crevits, 0486 14 12 72
Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream