7 december 2012

Monument prijkt boven E17

 
   

Gent-Wetteren-Lochristi

 

PLAATSING VERLOOPT VLOT ONDANKS WINTERWEER

Op de brug over de E17 ter hoogte van het op- en afrittencomplex in Nazareth is in de nacht van woensdag op donderdag het herdenkingsmonument voor de slachtoffers van de kettingbotsing in 1996 geplaatst. De verkeerspolitie sloot de snelweg richting Gent gedurende vijf uur grotendeels af. "Ondanks de weersomstandigheden is de plaatsing zeer vlot verlopen", aldus Jef Schoenmaekers van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV).

Bij de start van de werken woensdagavond zag het er nochtans niet zo goed uit. Het gure winterweer strooide iets na 22 uur bijna roet in het eten. Een zware sneeuw- en regenbui teisterde de bouwwerf aan het op- en afrittencomplex in Deinze. Maar net op het moment dat een speciaal konvooi met daarop het 30-meter-lange monument op de site arriveerde, ging het stormweer liggen. Om 22.30 sloot de Oost-Vlaamse wegpolitie op zo'n vierhonderd meter voor de brug van de N35 over de E17 de drie rijstroken richting Gent één voor één af. "Zo'n operatie vergt heel wat coördinatie en planning. We werken dan ook nauw samen met de federale verkeerspolitie en de werkmannen", legt woordvoerder Schoenmaekers uit. "Het gevaarte is 30 meter lang, 4,5 meter hoog en weegt iets meer dan 20 ton. Een 200-ton-zware kraan van de firma Sarens wordt op de afgesloten rijstroken opgesteld om het stalen monument van daaruit op zijn plaats te hijsen." De fluogele constructie met de naam 'Chaos Kettingbotsing 1996', dat iets weg heeft van een hoop frieten, werd op enkele betonnen sokkels gelegd en nadien vastgeschroefd door metaalwerkers. "We moeten wel vaker zulke logge constructies verplaatsen", zegt een medewerker van de firma Sarens. "Dit is toch wel bijzonder omdat het enigszins risicovol is. Het monument wordt boven een belangrijke verkeersader geplaatst. Er mag niets foutlopen." Eens de steunpunten van de constructie waren vastgeschroefd, ging het heel snel. Werkmannen verwijderden het stalen kader rond het monument. Daarna kon de kraan onder de brug vertrekken. Om 3.30 uur kon de politie de E17 richting Gent weer vrijmaken. "We hadden voorzien dat de werken zeker tot 5 uur zouden duren. Maar ondanks de gure weersomstandigheden is de plaatsing zeer vlot verlopen", aldus Schoenmaekers.

Middenberm

Het monument prijkt nu op de middenberm van de brug van de N35 over de E17 en is vanuit beide rijrichtingen van op vijfhonderd meter afstand zichtbaar. De officiële inhuldiging van de imposante constructie gebeurt volgende vrijdag. Dan komen ook Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits, gouverneur André Denys, gedeputeerde Jozef Dauwe en de burgemeester van Nazareth Danny Claeys.

NICK DE BACKER
� 2012 Het Laatste Nieuws

Categorie: 
 

Volg mij ook via

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream

twitter