5 maart 2018

Moslima's mogen hoofddoek nog niet dragen op school

 

Op het Atheneum in Eisden en de Nikola Tesla Middenschool mag je nog steeds geen hoofddoek dragen, ook al gaf de rechter in Tongeren de ouders van elf moslima's gelijk. Zij klaagden aan dat hun dochters geen hoofddoek mochten dragen op school. "Maar we gaan in beroep", aldus het gemeenschapsonderwijs.

De rechtbank in Tongeren besliste vorige week nog dat elf meisjes in Maasmechelen hun hoofddoek toch mogen dragen op school. En dat tegen het schoolreglement in. Het waren de ouders van de elf meisjes die daarvoor naar de rechter waren gestapt. Maar het gemeenschapsonderwijs legt zich niet neer bij die uitspraak. "Voorlopig blijft alles zoals het was. Dat is voor ons belangrijk", zegt Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van het Gemeenschapsonderwijs.

"We willen een situatie vermijden waarbij een aantal leerlingen levensbeschouwelijke tekenen mogen dragen en andere niet."

De ouders hebben het reglement ondertekend en kunnen daar niet op terugkomen, voegt ze daaraan toe. Verdyck voert aan dat de rechter onvoldoende rekening heeft gehouden met de argumenten van de onderwijsgroep. En ze vindt dat er in het vonnis te veel ruimte wordt gelaten voor ouders om naar de rechter te stappen als ze het schoolreglement niet zien zitten.

"We hebben destijds het hoofddoekenverbod niet zomaar ingevoerd", zegt Verdyck. "In onze scholen zetten we sterk in op het verbindende. We willen een schoolomgeving creëren waar iedereen zich goed voelt en waar iedereen gerespecteerd wordt."

De topvrouw van het GO!-onderwijs wil in de nabije toekomst overleggen met het katholiek onderwijs, waar de hoofddoek wel is toegelaten. "Ik denk dat het goed zou zijn om daar gezamenlijke afspraken over te hebben. Maar het zou al een stap vooruit zijn als we samen hierover van gedachten zouden wisselen."

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits vindt het een goed idee dat de onderwijsnetten overleg plegen over het dossier. "Uit alle rechtspraak blijkt dat men een hoofddoekenverbod goed moet motiveren, dus is het goed dat de netten bij elkaar gaan zitten", zegt ze. Het hof in Tongeren hield rekening met bepalingen van het Europese verdrag voor de rechten van de mens dat de verplichtingen aan de Europese landen oplegt om al hun burgers in volle vrijheid hun godsdienst te beleven. De school hoefde het schoolreglement volgens de rechter niet aan te passen. De rechtbank oordeelde echter dat de school niet duidelijk had aangetoond dat er een gevaar is op segregatie, bekeringsdwang of andere probleemsituaties in de scholen.

MARCO MARIOTTI

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream