4 december 2017

M/V van de week Hilde Crevits

 

Een politieke nederlaag. En dat in haar belangrijkste dossier. Zo hadden analisten en het onderwijsveld gisteren de beslissing van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) - om de langverwachte onderwijshervorming een jaar uit te stellen - kunnen kaderen. De nieuwe indeling van de studierichtingen in het middelbaar onderwijs zal pas op 1 januari 2019 van start gaan. Ook het nieuwe systeem van duaal leren, waarbij jongeren ervaring op de werkvloer opdoen, wordt een jaar uitgesteld. De scholen hadden onvoldoende voorbereidingstijd omdat de politiek te laat had beslist over de nieuwe eindtermen. Die bepalen wat leerlingen moeten kennen en kunnen. Het onderwijs paste voor een 'structuurverandering zonder inhoud' en zette zodanig druk dat de Vlaamse regering niet anders kon dan toegeven. Kortom: omdat politieke knopen te laat zijn doorgehakt, starten twee belangrijke hervormingen van Crevits pas na de Vlaamse verkiezingen van juni 2019.

Toch was van een nederlaag geen sprake. Zodra Crevits had gemerkt dat het geen zin had het gaspedaal nog in te drukken, nam ze stapje voor stapje de bocht naar uitstel. Als CD&V- politica met wortels in de christelijke arbeidersbeweging kan ze daarbij handig de kaart van het middenveld uitspelen. 'Ik wil dat we zo snel mogelijk gaan, maar ik begrijp ook de argumenten van de mensen op het terrein', zette ze een paar weken geleden de bocht in. 'Ik ga niet toelaten dat er chaos in de scholen is.'

Het leverde haar gisteren applaus op bij de onderwijsverstrekkers én in de leraarskamers. In de Vlaamse scholen is Crevits razend populair, ondanks de besparingen die ze bij de start van de regeerperiode moest doorvoeren. Sinds ze in 2014 de belangrijke onderwijsportefeuille vroeg én kreeg, trekt de West-Vlaamse voluit de kaart van de leerkrachten. Ze laat geen kans onbenut om het werk van individuele onderwijzers en directeurs te prijzen. Wegens de grote groep leerkrachten is dat een electoraal interessante strategie, luidt het wel eens bij cynici in haar partij.

In ieder geval is het contrast met haar voorganger Pascal Smet (sp.a) groot. De Brusselaar schoffeerde door te stellen dat het niveau van het lerarenprofiel omhoog moest en ging in het conservatieve onderwijslandschap met zo'n sturm-und-drang hervormingsdrift tekeer dat zijn veranderingsijver als een boomerang in zijn gezicht terugkeerde. Het protest vanuit de leraarskamers mondde uit in een ongezien verzet van N-VA-voorzitter Bart De Wever tegen de hervormingsplannen van Smet.

Ook Crevits worstelt met de conservatieve onderwijsvisie van de N-VA. Geen enkel onderwijsdecreet verlaat de regeringstafel zonder dat Vlaams Parlementslid en schaduwminister van Onderwijs Koen Daniëls (N-VA) elke komma heeft bestudeerd en goedgekeurd. Maar de West-Vlaamse advocate is er niet vies van compromissen te slikken als die tot een politieke deal kunnen leiden. Door te focussen op de beperking van de studierichtingen vanaf het derde middelbaar slaagde ze erin knopen door te hakken in een discussie die de vorige Vlaamse regering bijna deed vallen. De langverwachte onderwijshervorming mag dan nog maar een schim van de originele plannen zijn, in vele scholen lustten ze die revolutie toch niet. Daar was Crevits zich maar al te goed van bewust. Om zich van de slechte perceptie te ontdoen, beperkte ze de hervormingsplannen bij haar aantreden meteen tot een 'modernisering'.

Het is een typisch staaltje van haar professionele communicatiestrategie. Want hoewel Crevits graag als spontaan en volks overkomt, is haar communicatie dat allesbehalve. Elke aankondiging, nieuw onderzoek of subsidie is goed om mee naar buiten te komen. In de krant als het moet, op televisie met een live-interview vanuit een school als het kan. Er wordt op het Martelaarsplein, waar de Vlaamse regering zetelt, wel eens smalend gedaan over haar zes- koppige communicatieteam.

Haar perfectionisme maakt dat ze in het parlement op elke kritiek is voorbereid en die meteen in de kiem smoort. Ze blokt en steekt veel tijd in overleg. Opmerkingen glijden tot grote frustratie van de oppositie als water van een eend af. Zelden gaat ze als eerste in de aanval. Enkel als ze naar haar gevoel op een onrechtvaardige manier wordt uitgedaagd, haalt ze keihard uit. Zelfs als dat in het Vlaams Parlement gebeurt met Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten en zo de regeringscoalitie kan schaden.

Maar die uithalen blijven de uitzondering op de regel. In tijden van politieke polarisering is verzoenende taal het handelsmerk van Crevits geworden. Als leading lady van de christen- democraten onderscheidt ze zich daarmee ook van coalitiepartner N-VA.

Het communicatieve klappen van de zweep leerde ze van partijgenoot Kris Peeters, die haar als toenmalig Vlaams minister-president onder de vleugels nam toen ze in 2007 onverwacht Vlaams minister werd. Net als Peeters voor haar trok Crevits heel Vlaanderen rond om met een schop in de hand te poseren als minister van Openbare Werken. Samen met de files groeide haar bekendheid in die mate dat ze met meer dan 100.000 voorkeurstemmen als stemmenkampioen van West-Vlaanderen uit de bus kwam - vóór huidig Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA). Dankzij die score stond ze als eerste in de rij bij de verdeling van de ministerportefeuilles. Als dochter van een schooldirecteur en een onderwijzeres koos ze bewust voor het politiek gevoelige onderwijsdepartement.

Vanuit die achtergrond was een carrière als politica nochtans geen evidentie. Het was eerder per toeval dat de advocate in ACW-kringen en in de lokale politiek belandde. Het talent van de Torhoutse schepen van Mobiliteit werd opgemerkt door streekgenoot en toenmalig Vlaams minister-president Yves Leterme (CD&V). Hij bood haar in 2007 een ministerportefeuille aan toen hij naar het federaal niveau overstapte en Peeters hem opvolgde.

Ondertussen is Crevits tien jaar minister en heeft ze huidig vicepremier Peeters qua populariteit overvleugeld. In de jongste politieke poppoll moest Crevits enkel premier Charles Michel (MR) laten voorgaan.

ONDERWIJSHERVORMING

De modernisering van het middelbaar onderwijs wordt een jaar uitgesteld en zal pas op 1 september 2019 plaatsvinden. Toen Hilde Crevits (CD&V) merkte dat het geen zin had om het gaspedaal nog in te drukken, nam ze stapje voor stapje de bocht naar uitstel. Het leverde haar gisteren applaus op bij de onderwijsverstrekkers én in de leraarskamers.

COMMUNICATIE

Hoewel Crevits graag als spontaan en volks overkomt, is haar communicatie dat allesbehalve. Er wordt op het Martelaarsplein, waar de Vlaamse regering zetelt, wel eens smalend gedaan over haar uitgebreide communicatieteam.

KRIS PEETERS

Het communicatieve klappen van de zweep leerde ze van partijgenoot Kris Peeters, die haar als toenmalig Vlaams minister-president onder de vleugels nam toen ze in 2007 onverwacht Vlaams minister werd. Net als Peeters voor haar trok Crevits heel Vlaanderen rond om met een schop in de hand te poseren als minister van Openbare Werken.

POPULARITEIT

Ondertussen is Crevits tien jaar minister en heeft ze huidig vicepremier Peeters qua populariteit overvleugeld. In de jongste politieke poppoll moest ze enkel premier Charles Michel (MR) laten voorgaan.

BARBARA MOENS

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream