19 juni 2017

N-VA: "Leuven slechte leerling inzake onderwijs"

 

Oppositiepartij N-VA stelt dat de stad Leuven te passief is om een antwoord te bieden op de nood aan extra plaatsen in het secundair onderwijs. "Leuven creëerde op een jaar tijd 13 extra plaatsen, goed voor een vooruitgang van 3%. Ter vergelijking: Mechelen boekte een vooruitgang van 29%", zegt Lorin Parys. Schepen Mohamed Ridouani (sp.a) countert de kritiek.

In 306 of 94% van alle gemeenten in Vlaanderen en Brussel zijn er de voorbije jaren nieuwe scholen gebouwd of belangrijke werken aan scholen gebeurd. Het bedrag van realisaties is intussen opgelopen tot 2 miljard euro. Dat blijkt uit het eerste voortgangsrapport van het Masterplan Scholenbouw van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). De volgende jaren komen er nog 22.000 extra plaatsen bij, onder meer via het nieuwe scholenbouwprogramma van minister Crevits in samenwerking met de private sector. In Leuven lopen er al vier projecten maar er staan voorlopig geen nieuwe initiatieven op het programma.

N-VA stelt nu onomwonden dat de stad zich te passief opstelt om de nood op te vangen. "Van de 14.519 plaatsen die er in Vlaanderen zijn bijgekomen, heeft Leuven er 13 gerealiseerd. Dat is weinig in vergelijking met steden als Mechelen of Roeselare die eind 2016 afklokten op 441 en 246 extra plaatsen. Leuven boekt een beperkte vooruitgang van 3% terwijl Mechelen 29% kan voorleggen op een jaar tijd. Schepen van Onderwijs Ridouani roept in de media dat er tegen 2020 zo'n 1.000 plaatsen moeten bijkomen en vraagt geld aan Vlaanderen, maar voor de nieuwe oproep Scholen van Morgen of voor de huursubsidies onlangs afliepen, heeft Leuven nul dossiers ingediend. Als er zoveel plaatsen moeten bijkomen dan heb je toch de dossiers klaarliggen?", zegt kandidaat-burgemeester Lorin Parys.

Schepen van Onderwijs Mohamed Ridouani (sp.a) countert die kritiek. "We hebben sterke dossiers met Woudlucht, Paridaens, Bleydenberg en De Klare Bron. Ik wijs erop dat scholen vrij zijn om aanvragen in te dienen en dat het gaat om samenwerkingen tussen scholen en de privé. Daar heeft het stadsbestuur niets mee te maken. Mijn vraag aan de Vlaamse overheid blijft om meer middelen te voorzien."

Lorin Parys van N-VA vindt het ook niet kunnen dat het huidige toewijzingssysteem ervoor zorgt dat Leuvense scholieren uiteindelijk uit de boot vallen en niet terechtkunnen in een Leuvense school. Wat dat betreft zijn Parys en Ridouani het eens. "Vlaanderen moet dringend werk maken van een rechtvaardig inschrijvingssysteem voor alle secundaire scholen, over alle netten heen. Als die maatregel uitblijft, rest er mij alleen een pleidooi voor een voorrangsregeling voor Leuvense scholieren", besluit schepen Ridouani .

In mei kregen een honderdtal Leuvense scholieren nog te horen dat er voor hen geen plaats was in de school van hun voorkeur. Minister Crevits heeft nu een studie besteld om uit te zoeken in welke steden de nood aan bijkomende plaatsen het hoogst is. Grote kans dat Leuven bovenaan eindigt in dat lijstje.

BART MERTENS

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream