14 september 2017

Nieuw: klascement voor de kleuterklas

 

Vanaf vandaag 16u kunnen de meer dan 20.000 kleuterjuffen en -meesters via KlasCement surfen naar een website op hun maat. KlasCement is het leermiddelennetwerk bij uitstek voor en door leraren. Op dat platform wisselen ze zelfgemaakt lesmateriaal en praktijktips uit. Kleuterleid(st)ers ontdekken er maar liefst meer dan 1400 bijdragen op https://www.klascement.net/kleuter.

De nieuwe deelwebsite van KlasCement focust zich voor de volle 100 % op materiaal voor kleutertjes. Dankzij de eenvoudige zoeknavigatie, specifieke kleuterthema's en verschillende leergebieden komen kleuterleid(st)ers snel uit bij oneindig veel lesmateriaal. Van inspirerende video's tot handige stappenplannen, of bijvoorbeeld klasinrichtingen die volledig 'kleuterproof' zijn. Het staat allemaal online en is volledig gratis te gebruiken.

Dé uitdaging voor de kleuterleraar? Delen!

Met dit platform hoopt KlasCement dat delen van materiaal en ideetjes een natuurlijke reflex wordt voor kleuterjuffen en -meesters. Zo ontstaat er een cultuur van kennisdeling waar elke kleuterklas rijker van wordt.

Kleuterleid(st)ers die de website vooraf al even mochten zien reageerden enthousiast:

“In kleuteronderwijs hebben we weinig handleidingen, dus moeten we het warm water uitvinden. Daarom is een site als dit meer dan welkom! Hoe concreter het materiaal, hoe liever.”

“De thema’s op de homepagina spreken me meteen aan. Ik wou onmiddellijk doorklikken.”

“De website is duidelijk. In een paar klikken vond ik wat ik zocht.”

KlasCement voor de kleuterklas’ werkt net als KlasCement, de website die meer dan 75000 geregistreerde leraren kennen. Maar voor kleuterjuffen en -meesters gaat deze website een stapje verder. De homepagina bevat actuele thema’s op basis van de tijd van het jaar. Hierdoor hoeven leraren niet te zoeken: wat ze willen staat al voor hen klaar. Zoeken gaat eenvoudiger: de website bevat enkel de KlasCement bijdragen voor de kleuterklas. Je kan filteren op de leeftijd van peuters en kleuters of leergebied.

In 2016 werd door masterstudenten aan de Universiteit Antwerpen onderzocht wat kleuterjuffen en -meesters willen als ze online op zoek gaan naar lesinspiratie en -materiaal. De aanpassingen aan de website zijn het resultaat van de adviezen van kleuterleraren, lerarenopleiders en pedagogisch begeleiders.

 

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “KlasCement is een begrip in de onderwijswereld. Het is een enorm rijk platform waar leraren kennis en kunde delen. Met KlasCement voor de kleuterklas krijgen de ruim 20.000 kleuterleid(st)ers in Vlaanderen een eigen website op maat, een ongelooflijke inspiratiebank met ideeën en praktijktips. ”

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream