20 december 2012

Nieuwe centrumbrug in 2014

 

MINISTER CREVITS MAAKT GELD VRIJ VOOR HEROPBOUW

Vlaams minister Hilde Crevits maakt geld vrij voor de bouw van de nieuwe dorpsbrug over het kanaal Roeselare-Leie. Het Agentschap Waterwegen en Zeekanalen (AWZ) kan daardoor in 2014 met de bouw beginnen. De vorm van de brug blijft echter voer voor discussie. De oude CD&V-meerderheid pleit voor een hoge centrumbrug, maar de nieuwe meerderheid van De Brug is voorstander van een platte ophaalbrug.

De komst van een nieuwe centrumbrug maakt onderdeel uit van de dorpskernvernieuwing. Het Marktplein en de Bruggestraat werden de voorbije jaren al gerenoveerd. In 2013 staat de vernieuwing van de stationsomgeving op de planning. Sluitstuk moet de bouw van een nieuwe dorpsbrug over het kanaal worden. Aanleiding is de geplande aanleg van een containerterminal in Roeselare. Om scheepvaart naar daar mogelijk te maken, wil Waterwegen en Zeekanalen de brug met 1,4 meter verhogen. Ook wil het AWZ het kanaal zijn normale breedte teruggeven. Aan de centrumbrug is het kanaal namelijk versmald. Daardoor wordt de scheepvaart opgehouden omdat er maar een schip per keer onder de brug kan.

Niks anders mogelijk

De oude CD&V-bestuursploeg hield daarom altijd vast aan het scenario voor een hoge centrumbrug. Het is dan ook met die plannen dat de minister rekening houdt. "Er wordt gewerkt op basis van het voorontwerp dat ingediend werd", zegt huidig burgemeester Yves Vercruysse (CD&V). "Daarin staat de bouw van een hoge brug vermeld. Het zal nu echter aan de nieuwe meerderheid zijn om een verdere invulling aan dit dossier te geven. Ik ben alvast blij dat de financiering rond is, want dat sleepte al jaren aan. Andere opties zijn niet echt realistisch. We hebben verschillende scenario's onderzocht en voor een mechanische brug is geen ruimte."

In snelheid gepakt

Toekomstig burgemeester Kurt Windels (De Brug), die gisteren zijn eed aflegde bij de gouverneur, voelt zich in snelheid gepakt. Zijn partij heeft altijd geijverd voor de komst van een platte ophaalbrug. De partij heeft vragen bij de noodzaak aan een verbreding van het kanaal en vreest ook voor het verdwijnen van het Spoorwegdomein-reservaat. "Een Hoge Wapper was niet onze visie", reageert Windels. "Ik voel me dan ook wat met de rug tegen de muur gezet. Dit is onverwacht nieuws en ik hoop binnenkort met de diensten van de minister samen te zitten om hier duidelijkheid rond te krijgen. We gaan nog bekijken wat mogelijk is, maar verlaten onze piste zeker nog niet." Het kabinet van minister Crevits zegt dat enkel de financiering werd goedgekeurd en dat de concrete invulling van het project na verder overleg zal volgen.

VALENTIJN DUMOULEIN
� 2012 Het Laatste Nieuws

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream