18 april 2017

Nieuwe klassen voor 2.500 leerlingen

 

Het is onderwijsminister Hilde Crevits duidelijk menens met haar inhaalbeweging om onze schoolgebouwen te vernieuwen en uit te breiden. Ze schakelt nu nog een versnelling hoger door de uitbreiding van het systeem van huursubsidies. Een eerste ronde van bouwprojecten is nu goedgekeurd en daarbij scoort onze provincie bijzonder goed: van de 24 goedgekeurde dossiers zijn er maar liefst 11 West-Vlaams, samen goed voor bijna 25.000 vierkante meter schoolgebouwen voor 2.500 leerlingen.

Het systeem van de huursubsidies voor schoolgebouwen bestaat al een tijdje. Maar tot nu toe kon het alleen in het kader van uitbreidingsprojecten van scholen in erkende capaciteitsgemeenten, dit zijn gemeenten waar er duidelijk schoolplaatsen te weinig zijn. Bovendien moest dit elk jaar opnieuw aangevraagd worden. “Nu hebben we het opengesteld voor alle scholen en bedraagt de maximum huurtermijn 18 jaar. Waarmee we me meteen een volwaardig instrument van alternatieve financiering aanbieden voor nieuwe schoolinfrastructuur”, zegt minister Crevits.

Hoe werkt het?

Essentieel in deze nieuwe formule is dat de scholen niet zelf moeten investeren in hun nieuwe gebouwen, maar die kunnen huren van iemand die ze bouwt. En, anders dan bij formules van huurkoop of onroerende leasing, wordt de huurder na afloop van het contract ook geen eigenaar. Het blijft dus een zuivere huurformule, waarbij het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs de huurder een subsidie geeft. Eens alle projecten op kruissnelheid, zal de jaarlijkse subsidie-inbreng van de Vlaamse ruim 2 miljoen euro bedragen.

De huurtermijn wordt onderling geregeld tussen verhuurder en huurder, maar kan dus maximaal 18 jaar zijn. Wat er na afloop van het huurcontract verder gebeurt, is iets wat volledig losstaat van dit huurcontract. Het schoolbestuur kan bijvoorbeeld verder blijven huren maar dan zonder subsidie van de overheid, ofwel met de verhuurder een overeenkomst afsluiten om het gebouw over te kopen. (JRE)

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream