20 november 2012

Minister Crevits maakt 3,8 miljoen euro vrij voor nieuwe stationsomgeving Ieper

 

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits maakt 3,8 miljoen euro vrij voor de geplande werken voor de nieuwe stationsomgeving in Ieper . De stationsomgeving wordt in de toekomst volledig vernieuwd. Verschillende partners zoals de NMBS, De Lijn, Aquafin, de stad Ieper en het Agentschap Wegen en Verkeer werken daarvoor samen. Minister Crevits voorziet 2 miljoen euro voor de wegeniswerken en 1,8 miljoen euro voor de nieuwe infrastructuur voor De Lijn. De werken kosten alles samen ruim 10 miljoen euro. Ze beginnen volgend voorjaar en duren tot eind 2014.

De stationsomgeving van Ieper is verouderd en is toe aan een grondige opknapbeurt. Daarover bereikten heel wat betrokken overheden en diensten een akkoord. De bedoeling is van de stationsomgeving een aantrekkelijke, verkeersveilige en levendige buurt te maken met een nieuw stationsgebouw, een nieuw cultuurcentrum en jeugdhuis. In de voorziene werken komt er een nieuw busstation, een lijnwinkel, voorzieningen voor de chauffeurs voor De Lijn, fietsenstallingen en nieuwe parkings aan de achterzijde van het station.

Het geld dat minister Crevits nu vrijmaakt is bedoeld voor de herinrichting van de Maarschalck Fochlaan-Oudstrijderslaan en de Jules Capronstraat, de herinrichting van het kruispunt Dikkebusseweg- Oudstrijderslaan, het kruispunt Jules Capronstraat-Tulpenlaan en de zogenaamde druppelrotonde Capronstraat met de M.Fochlaan en het kruispunt Poperingseweg met de Tulpenlaan. .

Daarnaast is er de aanleg van vrijliggende dubbelrichtingsfietspaden (2,5m breed – cementbetonverharding)ten oosten van de sporen op de oostelijke oever van de vaart Ieper-Komen. Langs de as Maarschalck Fochlaan- Oudstrijderslaan komt er een vrijliggend dubbelrichtingsfietspad aan de oostkant om mogelijke conflicten tussen fietsers en bussen te vermijden. Langs de Capronstraat komen er langs beide zijden van de straat nieuwe fietspaden (1,5m breed – cementbetonverharding). Het Colaertplein met omliggende straten – René Colaertplein en Stationsstraat – krijgt een nieuwe frisse inrichting. De parkings langs de Stationsstraat wordt heraangelegd, met behoud van de bomen. In de volledige zone wordt de riolering vernieuwd. De bedoeling is de werken volgend voorjaar te starten. Vooraf beginnen de nutsmaatschappijen met het verplaatsen van de leidingen.

Alles samen maakt minister Crevits 2 miljoen euro vrij voor de wegwerkzaamheden. Dat is het deel dat het Agentschap Wegen en Verkeer op zich neemt. De Lijn raamt de kosten voor haar deel op 1,8 miljoen euro. De raming van de totale kostprijs van de herinrichting van de Ieperse stationsbuurt ligt op 10,4 miljoen euro.

Vlaams minister Crevits : “De plannen voor de herinrichting van de stationsbuurt in Ieper zijn ambitieus en zullen de hele omgeving nieuw leven in blazen. In het kader van de verkeersveiligheid is de herinrichting van enkele kruispunten en de aanleg van nieuwe fietspaden nodig. Tegen de herdenking van honderd jaar WO1 zal de stationsbuurt het nieuwe visitekaartje zijn voor de stad.”

 

Persinfo:

Katrien Rosseel

Persadviseur Vlaams minister Hilde Crevits

persdienst.kabinetcrevits@vlaanderen.be

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream