5 december 2012

Energiezuinigere verlichting: nieuwe verlichtingspalen langs E19 & proefproject LED-verlichting langs A12

 
In het kader van het Lichtplan van minister Hilde Crevits komt er nieuwe verlichting langs de E19 op basis van de beste technologie die voorhanden is. In het voorjaar van 2013 wordt op vraag van de minister voor het eerst in Vlaanderen een innoverend proefproject met LED-verlichting op autosnelwegen opgezet. Dit nieuwe proefproject zal de lichtprestaties, het energieverbruik, de levensduur en de betrouwbaarheid van LED-technologie voor verlichting van snelwegen bestuderen. Naast nieuwe verlichtingstechnologie investeert de minister ook in een nieuw aansturingssysteem dat ervoor zal zorgen dat de verlichting op autosnelwegen veel specifieker en dynamischer kan worden geschakeld.
 
Nieuwe verlichting langs de E19
In het kader van het Lichtplan wordt voor het vervangen van de verlichtingspalen langs de E19 een nieuw principe toegepast. In de offertevraag voor het vervangen van deze verlichting werd voor het eerst aan de opdrachtnemer de vrijheid gelaten om te kiezen voor de beste lichttechnologie die vandaag voorhanden is.
 
In plaats van een bepaalde technologie op te leggen aan de opdrachtnemer, wordt er nu gekeken naar het voorstel dat de beste prestaties zal opleveren. De ingediende offertes worden beoordeeld op een aantal nieuwe criteria zoals de kost van de installatie over de volledige levensduur en het verbruik van de verlichting op lange termijn. De offertes worden verwacht begin 2013. Als de aanbestedingsprocedure vlot verloop dan kan de vervanging op het terrein starten midden 2013.
 
Proefproject met LED-verlichting op A12 in Stabroek
Het nieuwe proefproject wordt in het voorjaar van 2013 opgezet op A12 in Stabroek. Hier zullen 7 verlichtingstoestellen van een aantal types LED-verlichting worden geplaatst. Gedurende 5 jaar worden er allerhande tests uitgevoerd onder toezicht van een geaccrediteerd labo. Om dit proefproject uit te voeren is het Agentschap Wegen en Verkeer momenteel op zoek naar een innoverende partner uit de verlichtingsindustrie. Deze partner stelt het meest gepaste LED-type voor aan de hand van een aantal technische en functionele eisen.
 
Dynamisch aansturingssysteem voor wegverlichting
Niet enkel voor de wegverlichting zelf wordt er innoverend gewerkt, ook voor de aansturing van de wegverlichting is een nieuw systeem in de maak. Dit nieuwe aansturingssysteem zal ervoor zorgen dat de verlichting op autosnelwegen veel specifieker en dynamischer kan worden geschakeld. Naast de standaardregimes laat dit nieuwe systeem toe om de wegverlichting op een specifieke locatie aan of uit te schakelen in functie van de weersomstandigheden, bij wegenwerken of ongevallen. Op termijn laat dit systeem toe om ook in functie van bijvoorbeeld de verkeersintensiteit de verlichting aan te schakelen.
 
Het ontwikkelen van dit nieuwe systeem zal een jaar in beslag nemen. In het voorjaar van 2014 zal het operationeel zijn.
 
Minister Hilde Crevits: “Om het nieuwe Lichtplan optimaal toe te passen is het belangrijk om met de nieuwste verlichtingstechnologieën te werken. Voor de nieuwe verlichtingspalen langs de E19 zal gekozen worden voor de beste beschikbare technologie en op de A12 wordt LED-verlichting getest. Als het nieuwe aansturingsysteem in werking treedt, zal de verlichting sneller en gerichter kunnen worden aangeschakeld in functie van bepaalde noden.
 
Persinfo:
Cybelle-Royce Buyck
woordvoerster van Vlaams minister Hilde Crevits
Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream