19 augustus 2017

Minister Crevits kent subsidies toe voor ondersteuning kwetsbare kinderen

 

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits kent voor het schooljaar 2017-2018 115.000 euro toe aan 7 projecten die ondersteuning bieden aan kwetsbare kinderen. Ruim 1000 studenten uit het hoger onderwijs begeleiden 2100 leerlingen uit het basis- en het secundair onderwijs. Het gaat onder meer over studie- en huiswerkbegeleiding, studiemotivatie en taal- en gezinsondersteuning. Dankzij deze projecten verhogen de leer- en ontwikkelingskansen van de leerlingen, stijgt de ouderbetrokkenheid en leren studenten met armoede en diversiteit omgaan. 

7 instellingen uit het hoger onderwijs krijgen voor het schooljaar 2017-2018 115.000 euro voor de ondersteuning van kwetsbare kinderen. 1000 studenten die een opleiding leraar, pedagogiek of onderwijskunde volgen, begeleiden leerlingen uit het basis- en het secundair onderwijs. Dat gaat onder andere over wekelijkse huiswerkbegeleiding, het wegwerken van leerachterstand, de ontwikkeling van studievaardigheden en taalstimulering. Dankzij deze tutoringprojecten verhogen de onderwijskansen van 2100 leerlingen in het basis- en het secundair onderwijs. Ook ouders worden bij een aantal projecten betrokken zodat ook zij leren hoe ze kun kinderen met schoolwerk kunnen helpen of hoe ze een goede leeromgeving creëren.

De projecten stimuleren tegelijk het sociaal engagement van studenten. Zij ontwikkelen sociale en pedagogische vaardigheden zoals de herkenning van armoede en het omgaan met diversiteit. De tutoren worden vaak vertrouwenspersonen en rolmodellen voor de leerlingen voor hun verdere schoolcarrière.

De keuze van de 7 projecten is door een selectiecommissie gebeurd. De subsidies gelden voor het schooljaar 2017-2018 en passen in het gelijke onderwijskansenbeleid van minister Crevits.

De subsidies gaan naar:

  • Studenttutoring Arteveldehogeschool Gent – 20.000 euro
  • Tutorbabbel U Gent – 20.000 euro
  • Tutoraat AUHA Antwerpen – 20.000 euro
  • Brutus VUB Brussel – 20.000 euro
  • Studieondersteuning Odisee Aalst-Waas – 11.724 euro
  • Leren Thuis Leren Thomas More Turnhout – 11.227 euro
  • Leren Thuis Leren PXL Hasselt – 12.046 euro

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “2100 kwetsbare leerlingen in onze scholen krijgen tijdens het nieuwe schooljaar begeleiding van 1000 studenten. De begeleiding van die leerlingen en hun ouders biedt extra toekomstkansen in thuismilieus waar leren niet altijd zo evident is. Het maatschappelijk engagement van de studenten maakt deze projecten nog krachtiger. Voor de studenten zijn het leerrijke ervaringen. Ze raken beter vertrouwd met de herkenning van armoede en met diversiteit.” 

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream