30 november 2017

Bitsig parlementair debat over thuistaal op school

 

Mogen anderstalige kinderen hun thuistaal spreken op school of niet? Die vraag was gisteren het onderwerp van een hevige discussie in het Vlaams Parlement. De meerderheid ging ook onderling in de clinch.

N-VA is niet te spreken over het plan van het gemeenschapsonderwijs GO! om anderstalige leerlingen hun moedertaal te laten gebruiken. De partij viel de regeling dan ook vurig aan. Als de overheid niet oplet, wordt elke school straks een faciliteitenschool, klonk het. Samen met Vlaams Belang is N-VA de enige partij die zich tegen het plan verzet.

Open Vld en CD&V gingen voluit in het verweer. CD&V-parlementslid Jos De Meyer verweet zijn N-VA-collega Koen Daniëls "arrogant" te zijn. Waarna Open Vld de Vlaams-nationalisten ervan beschuldigde de leerkrachten belachelijk te maken.

Ondanks het bitse debat bleef onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) achter het plan van het GO! staan. "Als ik de nota bekijk, denk ik dat het Gemeenschapsonderwijs een zeer goede poging doet om van meertaligheid geen stigma te maken, maar net een positief element om het Nederlands machtig te worden", zei ze. "En als iemand zou denken dat we het belang van het Nederlands zouden relativeren, wil ik die geruststellen. Dat kan nooit de bedoeling zijn."

(ADB - BELGA)

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream

twitter